Válság, remény, esély: karácsonyi képmeditáció

Provinciánk lapja 2022. téli számának címlapfotója, a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat M.I.N.D. különdíjas képe úgy született, hogy Szita László autóvezetés közben az út mentén megpillantotta a képen megörökített jelenetet; annyira a hatása alá került, hogy megállt és lefényképezte. Nekünk, 2023 bizonytalansága felé rohanó embereknek is arra van szükségünk, hogy lefékezzünk, magunkba és magunk köré tekintsünk. Nézzük meg jól a fotót, és merítsünk erőt belőle! Feke György képmeditációja.

Szemléljük néhány percig a képet, itatódjunk át a hangulatával, figyeljük meg jól a részleteket, míg el nem kezdjük érezni a hideget a talpunk alatt és a biciklit tartó kezünkön.

Hogyan hat rám a kép? Mit vált ki bennem?

Képzeljük el, hogy mi gyűjtöttük össze ezt a sok fát! Ki tudja, mióta toljuk, és meddig kell még? A magas hóban egyre nehezebb lépni, a fáradtság is egyre inkább izmainkra telepszik.

Milyen nehézségekkel szemben érzem magamat magányosnak, tehetetlennek?

Gondoljunk a célunkra! Hová cipeljük, kinek visszük a fát? Csak magunk vagyunk, vagy másokkal is megosztjuk a meleget, amit ad? Mi vár minket otthon? Lehet, hogy épp a karácsonyesténket világítja majd be a tűz fénye.

Megmelengeti-e a szívemet a tudat, hogy értem is megszületett a Megváltó (Lk 2,11), a sötétségben világító világosság (Jn 1,4)?

Látod, Jézus Krisztus, úgy vesznek minket körbe a világ gondjai, a járvány, a válság, a háború és még sok minden, mint a hóvihar. Egészen betemet minket a szenvedés. Köszönjük, Megváltónk, hogy mindezt nem nézed tétlenül, hanem beléptél az életünkbe, segítesz cipelni a keresztünket! Világ Világossága, kérünk, ragyogd be sötétségünket, olvaszd fel szívünkön a félelem jégpáncélját! Vezess minket haza magadhoz és egymáshoz, hogy újra megszülethessen bennünk a karácsonyi öröm, és azt megoszthassuk másokkal! „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek!” Ámen


Az írás megjelent a M.I.N.D. 2022. téli számában:

 

Frissítve: 2023. január 05.