Keresztény hittérítést kiáltva hindu nacionalisták támadják a táncoló indiai jezsuitát

Hindu nacionalisták tiltakoztak a „táncoló jezsuita” németországi fellépései ellen, mondván, az atya tevékenysége „csalárd kísérlet a keresztény evangelizációra egy hindu művészeti formával való visszaélés segítségével”, mivel a Bharata Natyam „összeegyeztethetetlen a keresztény teológiával”, A támadások miatt két előadást le kellett mondani a müncheni India Intézetben. Klaus Väthröder SJ, a jezsuita misszió vezetője kritizálja a George Saju  atya elleni kampány vezetőinek „intoleranciáját és vallási szélsőségességét”.

Annak ellenére, hogy a vallási és társadalmi feszültségek észrevehetően erősödnek, és az olyan kisebbségek, mint a keresztények és muszlimok elleni intolerancia növekszik, Saju atya a saját hazájában, Indiában „ilyet még soha nem élt meg”. George Saju nemcsak pap, hanem a Bharata Natyam, a klasszikus dél-indiai tánckultúra világszerte elismert mestere. Saju, a „táncoló jezsuita”, a kultúrák közti hídépítő, júliusban több előadásra és workshopra készült Münchenben; az egyik előadást a bajor állami főváros India Intézetébe hirdették meg. Ezek közül kettőt már lemondtak. Ennek oka a közösségi médiában indított gyűlöletkampány, illetve aláírásgyűjtés a change.org platformon, amit a „Manthan Munich Team” kezdeményezett Saju atya ellen.

A kampányt indító csoport Saju táncelőadásait úgy írja le, mint „csalárd kísérlet a keresztény evangelizációra egy hindu művészeti formával való visszaélés segítségével”, mivel a Bharata Natyam „összeegyeztethetetlen a keresztény teológiával”, és nem megfelelő eszköz a vallások közötti párbeszédhez. A Münchenben tartózkodó Saju atya arról számolt be, hogy „az India Intézet munkatársai figyelmeztettek az ellenem folyó kampányra, és megkérdezték, megtartsuk-e a rendezvényt”. Noha Saju nem félti személyes biztonságát Németországban, a helyzetet fenyegetőnek tartja, és zsarolásról beszél. Úgy döntött ezért, hogy az India Intézetben tartandó előadását lemondja.

„Ezek az emberek meg akarják akadályozni, hogy a különböző kultúrák szellemi, művészi és intellektuális szinten találkozzanak, hassanak egymásra. Állításuk, hogy kereszténnyé akarom tenni az embereket, egyszerűen nem igaz” – mondja Saju, aki hazájában, Kalkutta szegénynegyedében hátrányos helyzetű családok gyermekeit és serdülőit oktatja. Azért mondta le az India Intézetbe tervezett workshopot, mert el akarja kerülni a „szükségtelen külföldi vitákat”. Klaus Väthröder atya, a német jezsuita misszió igazgatója évek óta kapcsolatban áll Sajuval, és sok előadásának ő a szervezője. Megérti az elutasítást, de kritizálja a Saju elleni kampány vezetőinek „intoleranciáját és vallási szélsőségességét”. „Gyűlöletüzenetükkel megmutatják nekünk, miért olyan fontos Saju atya munkássága és üzenete azáltal, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző kultúrájú és vallású embereket” – nyilatkozta.

(Két másik templomi programot ugyanakkor nem mondtak le.)

Frissítve: 2019. augusztus 21.