Két fiatal magyar jezsuita is első fogadalmat tesz a genovai noviciátusban

Szeptember 18-án, szombaton 16.30-kor a genovai Gesù templomban  négy társával együtt leteszi első fogadalmát két magyar jezsuita novícius: Tímár Dániel és Török Gellért.

Tímár Dániel 35, Török Gellért pedig 22 évesen döntött úgy, hogy kéri felvételét a Jézus Társaságába. Mindketten 2019. október 14-én kezdték meg kétéves újoncidejüket a genovai jezsuita noviciátusban. 

Az első fogadalomra készülő genovai novíciusok
Az első fogadalomra készülő genovai novíciusok: Tímár Dániel, Török Gellért, Daniel Nørgaard, Raul Petru Ciocani, Pasquale Landolfi és Guglielmo Scocco

A noviciátus központjában a 30 napos lelkigyakorlat áll, emellett további nagy gyakorlatok (probációk), például kolduló zarándoklat, kórházi szolgálat, tanítási gyakorlat, fizikai munka segíti a résztvevőket, hogy növekedjen az istenkapcsolatuk, megerősödjön hivatástudatuk, és jobban megismerjék a rendet. Dani és Gellért tavaly nyáron mesélt a rendtartomány MIND című lapjában arról, hogyan készülnek hivatásukra.

Próbálunk nagylelkűen, nyitottan jelen lenni, hogy felszínre kerülhessenek igazi, mély belső motivációink, és törekszünk nap mint nap figyelni az Úr hangjára, amely vezet bennünket. Közben tanulunk, alakulunk, hogy ha úgy adódik, a Társaság tagjaként szolgálhassunk.

Képzésükhöz tartoztak a szerzetesi életről, a jezsuita lelkiségről, történelemről szóló előadások és a nyelvtanulás, valamint a hajléktalanok és gyerekek közötti, illetve plébániai közösségben zajló szolgálatok, bár a világjárvány miatt ezek nem a megszokott módon zajlottak.

Kapcsolódó cikkünk:

Jezsuiták titkos élete: Így készülnek hivatásukra a magyarok a genovai noviciátusban

Jezsuita hagyomány szerint a kétéves próbaidő után a novícius egyszerű fogadalmat tesz: elkötelezi magát, hogy szegényen, tisztán és engedelmesen követi Jézus Krisztust, és belép a jezsuita rendbe. Dani és Gellért hálásak mindazoknak, akik idáig támogatták őket utunkon, és kérik, imáinkban kísérjük őket továbbra is. Ugyanis a tanulás és a gyakorlatok ideje ezzel nem ér véget számukra, hiszen bő egy évtizedes képzés, szolgálat és formálódás vár még rájuk, mire letehetik ünnepélyes fogadalmukat, és a Jézus Társasága teljes jogú tagjai lehetnek. 

És mit jelent számukra jezsuitának lenni?

Tímár Dániel:
„Meghívás, hogy az egység apostolaként jelen legyek, együtt éljek az emberekkel, és rámutassak az életükben már jelen lévő Jézusra.”

Novíciusok

Török Gábor:
„Egy utat, amelyen nem egyedül járok: van Vezetőm, vannak társaim, és én is társa lehetek másoknak.”

Frissítve: 2021. november 19.