Kétkamionnyi segélyszállítmány Kárpátaljára

Működésének eddigi legnagyobb adományát, két kamionnyi segélyszállítmányt küldött a háború sújtotta Ukrajnába a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ). A kárpátaljai Munkácsra szánt 2×20 tonna – összesen 66 raklap – élelmiszert, tisztítószert és higiéniai eszközt a JMSZ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben juttatta célba. A támogatást a kormányzati Hungary Helps program civil és egyházi szervezetek számára rendelkezésre álló nagyobb keretösszege tette lehetővé.

Az ilyen nagyobb szállítmányok egyre inkább fontosak az idő előrehaladtával és a Kárpátaljára érkezett belső menekültek magas száma miatt – hangsúlyozta az induláskor Sajgó Szabolcs SJ.

A magyar rendtartomány ukrajnai menekültek közötti segítségnyújtásával megbízott jezsuita a helyi vezetőkkel rendszeresen egyeztetve igyekszik felmérni az aktuális szükségleteket, melyek a kárpátaljai magyarság túlélését és szülőföldön maradását segítik.

A két 20 tonnás kamion a máltaiak országos logisztikai központjából július 12-én, kedden délelőtt indult útjára, és még aznap eljutott a munkácsi római katolikus egyházmegye kiürült karitászraktárába.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a háború kezdete óta heti szinten indít segélyszállítmányt Ukrajnába, ezúttal a jezsuiták küldeményét. Bisztriczki Csaba logisztikai vezető szerint is egyre nagyobb szükség van tartós élelmiszerre a határ másik oldalán.

Jezsuita Menekültszolgálat előszeretettel dolgozik más segélyszervezetekkel, és kifejezetten keresi az ökumenikus együttműködés lehetőségeit. Ennek jegyében a JMSZ a Református Szeretetszolgálattal karöltve július 7-én öntözőberendezést szállított a kárpátaljai református Csongorra, hogy kivegye részét a mezőgazdasági területek locsolásából.

Ez az öntözőberendezés került Csongorra

Tavasszal, még vetésidőben a JMSZ ugyanebbe a községbe juttatott el 500.000 édeskukorica vetőmagot, támogatva a helyi gazdákat, hogy a háborús éhínség lehetőségének veszélyére gondolva minél több területet bevessenek.


Nem sokkal később nagy értékű technikai eszközökből álló segélyadományt szállított a kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának a Jezsuita Menekültszolgálat. A háztartási gépeket, köztük mosógépeket tartalmazó adomány eljuttatásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat volt a jezsuiták partnere. A közel 10 millió forint értékű adomány azokat a kistérségeket segíti, ahol menekülteket látnak el.

Jezsuiták a háborús menekültekért

A magyar jezsuiták az ukrajnai háború kitörése óta igyekeznek kivenni részüket a bajba jutottak megsegítéséből, valamint a barátaiktól már most sorra érkező felajánlások minél hatékonyabb felhasználásából, elosztásából, közvetítéséből. Az erről szóló hírek ide kattintva olvashatók.

Frissítve: 2023. február 20.