Kilencven éve szentelték fel a szegedi jezsuita templomot

Háromnapos lelki programmal – többek között taizéi imaórával, keresztúttal, rózsafüzér-imával és hálaadó szentmisével – emlékeztek meg Szegeden arról, hogy 1931-ben átadták a Szent József Jezsuita Templomot. A vasárnapi jubileumi misén Vízi Elemér SJ tartományfőnök, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, valamint Hesz István SJ plébános együtt kért áldást a közösségre.

A kilencvenedik évfordulóra készülve Hesz István SJ plébános triduumot hirdetett: a naponkénti szentmisék és rózsafüzér-imák mellett számos más lelki programmal várták a híveket. Október 21-én szentségimádást és taizéi imaórát tartottak, másnap pedig keresztutat járhattak be a résztvevők, valamint Perneczky Balázs orgonaművész koncertjét hallgathatták meg a templomban. Október 23-án zenés áhítatot tartott a Clamavi Énekegyüttes a templomi szkóla közreműködésével, október 24-én pedig az esti mise előtt csendes adorációra hívtak mindenkit.

Csütörtök esti taizéi imaóra

A csütörtök esti szentmisét Kopasz István celebrálta, akinek hivatása a Szent József-templomból nőtt ki, a szombat estit pedig Gyulay Endre nyugalmazott püspök, a közösség korábbi lelkipásztora. A jezsuiták 1989-ben az ő idején kapták vissza a templomot. A vasárnap délelőtti ünnepi alkalmon Kiss-Rigó László püspök és Vízi Elemér SJ provinciális együtt misézett.

Százéves jezsuita jelenlét Szegeden

A jezsuiták szegedi történetét Szeredi Attila foglalta össze az ünneplőknek: 1919. július 30-án érkezett Szegedre a Nagyszombatból kiutasított jezsuita noviciátus, amit egy évvel később a filozófia is követett Pozsonyból. 1921. március 26-án Páter Bús Jakab, az első szegedi rektor kezdeményezésére a helyi polgármester felajánlotta Szegedet a nagyobb vidéki városok közül elsőként Jézus Szentséges Szívének. A két világháború között itt indította el Kerkai Jenő SJ a KALOT-mozgalmat is.

A szegedi jezsuiták 1921-től a Gyöngy utcában működtek, amelyet kápolnaként is használtak. 1928 húsvétján Glattfelder Gyula megyéspüspök cikket írt „templomot a jezsuitáknak” felszólítással, s nagyobb adományt adott egy önálló jezsuita templom építésére. Megalakult a jezsuita Templomépítő Egyesület, amelynek tagjai évi és havi rendszerességgel támogatták a munkálatokat. Az épület alapkövét 1930-ban tették le, az elkészült hajlékra 1931. október 24-én kértek áldást. A templomot Szent József tiszteletére szentelték, elsősorban a Bús Jakab által alapított és vezetett Szent József-kongregáció hatására.

Nyilvánosan 1950. június végéig működtek a jezsuiták a templomban, melyet egyházmegyés atyák vettek át, de a lelki munka a kommunizmus idején sem szünetelt. Az újraindulás után a jezsuiták templomi munkájuk mellett az egyházmegyei Hittudományi Főiskolán tanítottak, s egy időre a noviciátus is Szegedre költözött. Jelenleg a plébánián és a volt noviciátus épületében működő Kaszap István Kollégiumban dolgozik három jezsuita. Mint az az előadásból kiderült, a közösségben hagyományosan aktívak az önkéntesek, valamint a felnőtt- és ifjúsági csoportok is.

Korábbi írásunk a templom közösségi életéről ezen a linken.

Az ünnepségsorozat képeken:
Frissítve: 2021. november 22.