Kína az új világrendben – előadássorozat a Kína-kutató magyar jezsuita emlékére

Miskolc ad otthont a Ladányi Lectures negyedik állomásának: Kína szerepéről az új világrendben Salát Gergely sinológus tart előadást március 21-én délelőtt 10 órától a Fényi Gyula jezsuita gimnáziumban. A magyar jezsuiták előadássorozata Ladányi László SJ kínai misszionárius, Kína-szakértő évtizedes munkássága előtt tiszteleg.

Az elmúlt évtizedekben megszokott világrend a szemünk előtt alakul át, az Egyesült Államok által dominált nemzetközi rendszer helyett valami új van kialakulóban. A változások fő oka Kína felemelkedése: a távol-keleti szuperhatalom, amely történelme nagy részében a világ legfejlettebb és leggazdagabb birodalma volt, kétszáz éves kitérő után kezdi visszanyerni eredeti pozícióját. Mindez rendkívül sok feszültséggel és konfliktussal jár. Mi Kína célja? Miként reagál a külvilág Kína megerősödésére? Lesz-e új hidegháború? Milyen lesz az új világrend, s mi lesz benne Kína szerepe? Salát Gergely ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az előadó a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetője, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A Ladányi Lectures IV. a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. Ladányi László (1914-1990) jezsuita Kína-szakértőre három évtizeden át mint elsődleges, megbízható, naprakész hírforrásra figyelt a Kína iránt érdeklődő világ. A China News Analysis heti összefoglaló és A kínai kommunista párt és a marxizmus 1921-1985: Egy önarckép (London 1988) 600 oldalas kiadvány fontos máig forrás.

Frissítve: 2023. március 07.