Kiszabadult fogságából Afganisztánban egy indiai jezsuita

A jezsuita rend Menekülteket Segítő Szolgálatának (Jesuit Refugee Service, JRS) igazgatósága nagy örömmel jelenti, hogy Alexis Prem Kumar atyát, nyolc hónapos fogság után, szabadon engedték elrablói. A jezsuita rend Menekültek Segítő Szolgálatát a rend előző általános rendfőnöke, Pedro Arrupe atya alapította. E Szolgálatban tevékenykedő jezsuiták, munkatársaikkal együtt, a világ számos országában működnek, és ezer módon igyekeznek segíteni a különböző okokból hazájukból menekülni kényszerült embereket és embercsoportokat.

Alexis atya a dél-indiai Tamil Naduban született, és jezsuita papként éveken át működött a JRS tagjaként hazájában, ahol a Sri Lankából érkező menekültekkel törődött. 2005-ben rendje elküldte Afganisztánba, hogy az ottani JRS igazgatójaként működjék. Afganisztában a JRS menekült fiatalok számára alapított és vezet iskolákat, ahol képzik őket, hogy képesek legyenek új környezetükben dolgozva újra felépíteni saját életüket és közösségeik életét. Alexis atya szolgálata során, 2014 novemberében felkeresett Nyugat Afganisztánban, 34 kilométer távolságra Herat városától, egy iskolát, melyet a hazatelepített menekültek számára alapítottak a jezsuiták. Amikor onnan hazafelé igyekezett, útközben, 2014. június 2-án megtámadta őt egy fegyveres csoport, és arra kényszerítették, hogy autójukba szálljon. Az autó pedig azonnal elvitte őt az emberrablók hadiszállására. Alexis atya nyolc hónapig volt az emberrablók foglya. Eközben a JRS vezetősége minden követ megmozgatott, hogy elérje szabadon engedését. Állandóan imádkoztak érte volt munkatársai és a JRS iskoláinak diákjai.  Belekapcsolódott az emberrablókkal folytatott tárgyalásokba az Indiai Köztársaság kormánya is, és főképpen az ő közbenjárásuknak volt köszönhető, hogy végül 2015 februárjában az emberrablók szabadon bocsátották foglyukat. Alexis atya már vissza is tért jezsuita rendtestvérei körébe, ahol igyekeznek feljavítani egészségét a hosszú fogság szenvedései és bizonytalanságai után.

A JRS Alexis atya elrablása ellenére tovább folytatta és folytatja segítő, tanító és nevelő munkáját a sokat szenvedő afgán nép körében.

Frissítve: 2016. július 27.