Koncertek az orgonafelújítás javára a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

A nyár elején kezdődött sorozat keretében július 30-án a Budapesti Vonósok kvartettje ad koncertet vasárnap délidőben.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom július elején indította el Hangversenyek délidőben című komolyzenei koncertsorozatát, melynek keretében vasárnaponként a délelőtt 11.00 órai nagymisén, és közvetlenül a szertartást követő fél órában szólaltatnak meg remekműveket neves szólisták és kamaraegyüttesek. Július 9-én Horváth Márton Levente, július 16-án Burik Gábor, július  23-án pedig Gesztesi-Tóth Lászlóorgonaművész adott hangversenyt.

A három nyitó orgonakoncertet követően július 30-án, vasárnap délidőben a Budapesti Vonósok Kvartettje a Jézus Szíve Jezsuita Templom vendége, előadásukban többek között Haydn, Mozart és Csajkovszkij dallamai csendülnek fel. A vonósnégyes művészeti vezetője, Rónaszéki Tamás hegedűművész 1977 óta a Jézus Szíve Jezsuita Templom Musica Sacra kórusának tagja, 1988-től karnagya. A Bartók Konzervatórium hegedűtanára, 1983 óta a Budapesti Vonósok tagja, 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusaként a legmagasabb szinten oktatja is a kamarazenét. Németh Mátyás hegedűművész 1986-ban született, felsőfokú tanulmányait Győrben, illetve a Zeneakadémián végezte. A Budapesti Vonósok mellett a Concerto Budapest zenekarban játszik rendszeresen. Izsák Ilona brácsaművész eredetileg hegedűsnek készült, a Bartók Konzervatóriumban ragadta magával a mélyhegedű hangja. A Zeneakadémián diplomázott, majd a világhírű Zakhar Bronnál és Münchenben képezte magát tovább, jelenleg doktori tanulmányokat folytat. Játszott a Magyar Állami Operaház Zenekarában, 2015 óta a Budapesti Vonósok állandó tagja. Maróth Bálint csellóművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakán végzett 2002-ben Mező László osztályában. Adott szólóhangversenyeket Nagy-Britanniában és Németországban, a Magyar Rádió koncertprogramjainak rendszeres vendégművésze.

A sorozat egy hét nyári szünet után, augusztus 13-án Bednarik Anasztázia orgonaművész közreműködésével folytatódik, s a következőkben rézfúvós kvintett, a capella énekegyüttes és további hangszeres szólisták lesznek a Jézus Szíve Jezsuita Templom vendégei.

A sorozat minden koncertje ingyenes, de a koncerteket követően lehetőség nyílik a Jézus Szíve Jezsuita Templom komolyzenei életét, illetve az orgonaesedékes teljes körű felújítását támogatni. A hangszerről a templom honlapján megtalálható ismertetésnél bővebb, és a rekonstrukció folyamatára is részletesen kitérő összefoglaló kiadványt 2017. őszére tervez megjelentetni a jezsuita templomigazgatóság, és a tervek szerint ekkor indul a nagyszabású adománygyűjtő kampány az orgona javára.

 

fotó: Emmer László

Frissítve: 2017. július 26.