Kortárs és barokk kamarazene megújult templomi kulisszák között a jezsuitáknál

Az ének-hárfa-marimba felállású Premier Players lemezbemutató koncertet ad, a Simplicissimus Kamaraegyüttes pedig különleges triószonátákat játszik a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban szeptember második hétvégéjén. A Bolgár Dániel – Markovich Mónika muzsikusházaspár 2007 óta járja a világot marimba-hárfa duójukkal. Legújabb – lemez formájában idén nyárra megvalósult – projektjükben egy második ütőhangszeres, Somodi Dániel, és egy svéd szopránénekesnő, Clara Bystrand csatlakozik hozzájuk.

A kamaraformáció szeptember 14-én, szombaton este 20.00 órakor kezdődő műsorának középpontjában Debussy és Fauré dalai állnak, s e saját átiratban felcsendülő impresszionista remekművet egy sor, e szokatlan hangszerösszeállításra született, könnyed, ugyanakkor virtuóz kortárs zenemű keretezi. A hárfa, a marimba és a női énekhang összjátéka a templomi akusztikában különleges hangszín-varázslatot ígér.

Másnap, vasárnap 19.00 órai kezdettel a Simplicissimus Kamaraegyüttes jóvoltából időutazáson vehetünk részt. A hegedűművészként és zenetudósként is aktív Németh Zsombor zenésztársaival a barokk triószonáta-stílusok közötti átjárhatóságot mutatja meg, Bach és kortársai néhány különlegesen izgalmas művén keresztül. A triószonáta egykor a legfontosabb kamarazenei műfaj volt, melyet a nevével ellentétben többnyire négy hangszer szólaltatott meg. Johann Sebastian Bach szóló orgonára áthangszerelve újította meg a hagyományos kereteit, más szerzők pedig a klasszikus vonóstrió felé mozdították el azzal, hogy hegedű helyett brácsára bízták a középső szólamot. A korhű hangszereken játszó együttes a korszak hangzásvilágának és előadói stílusának megidézésén túl azt is ígéri, hogy az általuk megszólaltatott zeneművek hasonló étütő erővel hatnak majd, mint saját korukban.

Fotó: Danyi Balázs

Mindkét hangversenyt az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezi meg a Jézus Szíve Jezsuita Templom, amely önmagában is megér egy látogatást, hiszen a józsefvárosi Palotanegyed szívében álló épület az elmúlt hónapokban kívül-belül felújításon esett át, s szentélye vadonatúj berendezést kapott. Sőt, szeptember elején helyére került az oldalhajóban az új orgona játszóasztal is, melyet mások mellett a zeneakadémiai, a Hold utcai és a ceglédi orgonák kapcsán hírnevet szerzett Aeris Kft. épített az eredeti 1909-es Wegenstein-hangszer mintájára.

A belépés a koncertekre ingyenes, adományokat azonban akár az ország első bankkártyás perselyén keresztül is köszönettel fogadnak a szervezők és az előadók.

Szeptember 14. szombat 20.00

Countless Clara: a Premier Players ének-hárfa-marimba lemezbemutató koncertje
Premier Players: Clara Bystrand (szoprán), Markovich Mónika (hárfa), Bolgár Dániel (marimba)

Szeptember 15. vasárnap 19.00

Az átalakuló triószonáta – A Simplicissimus Kamaraegyüttes barokk koncertje korhű hangszereken
Simplicissimus Kamaraegyüttes: Németh Zsombor (barokk hegedű), Kabdebó Noémi (barokk brácsa), Viola Kordošová (barokk cselló), Benkő Mihály (barokk lant)

Helyszín: Jézus Szíve Jezsuita Templom
1085 Budapest, Mária utca 25. (Lőrinc pap tér)

Frissítve: 2019. szeptember 03.