Kortárs művészet és a migráció – Jan Koenot SJ előadása

 

Jan Koenot SJ a kortárs művészet és a migráció szoros kapcsolatát járja körül előadásában.

Azóta, hogy az első migránsok Törökországból és Észak-Afrikából Európába jöttek, a művészek szívesen készítik el portréikat és szembesítik a portrék nézőit a multi-kulturális társadalom realitásával.

Néhány meghatározó kortárs művésznek magának is migráns háttere van. Nemrég sok művész kezdett el a menekültek sajátos problémáival foglalkozni munkáiban. Ebben az összefüggésben a Medúza tutaja című festmény motívuma elég népszerű lett. A menekültek problémája összefügg a háború realitásával.

Sajnos az erőszak, terrorizmus és háború mindenütt jelen van a világon: sokszor hatásvadász, félrevezető képeket közvetít a média a napi hírekben. A művészet ellenpólust mutat és így próbálja kezelni a kialakult helyzetet.

A művészet önmagában persze nem tud megoldással szolgálni, de segíthet abban, hogy tudatosabbak legyünk, ellenállást tudjunk kifejteni és emberségesek maradjunk a rengeteg embertelenség közepette is.

Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ

Az előadás francia nyelven lesz magyar tolmácsolással.

Helyszín: Párbeszéd Háza, Konferenciaterem

Jan Koenot 1955-ben született, Brüsszelben nőtt fel és 1975-ben lépett be a Jézus Társaságába. Brüsszelben és Münchenben filozófiát tanult, Leuvenben és Párizsban pedig teológiát hallgatott. Filozófiából doktorált a párizsi Sorbonne egyetemen, doktori disszertációját Heideggerből írta. A párizsi Centre Sèvres (jezsuita teológiai ás filozófiai tanszék) tanít filozófiát és rendszeresen publikál művészeti témakörben.

További információk a Párbeszéd Háza honlapján olvashatóak.

Frissítve: 2018. május 11.