„Körülvett a Jóisten” – vallomás az Inigo csoport online lelkigyakorlatáról

Hogyan tegyünk egy online lelkigyakorlatot élővé? Ezzel a kérdéssel ült le nagyböjt közepén az INIGO csapata, hogy megtervezzék az egyetlen olyan kétnapos iskolai lelkigyakorlatot, amit az idei évben nem mondtak le a járvány miatt. Hogy ez mennyire sikerült, a résztvevők beszámolójából derül ki. „Körülvett a Jóisten” – írja Szentgyörgyi Nóra, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont 11. a osztályos tanulója. Egy másik diák pedig úgy fogalmaz: „Olyan érzésem volt, mintha együtt lennénk a többiekkel valahol.” Alább az általuk az online lelkigyakorlat során megéltek leírását adjuk közre.

Az idei lelkinap mindennek elmondható volt, csak éppen hagyományosnak nem. Nem is csoda, hiszen sosem volt még szerencsénk olyan lelkigyakorlathoz, amely nem az iskolában vagy egy közös kirándulás keretein belül, hanem az interneten zajlik, hogy ki-ki a maga otthonából jelentkezzék. Mégis az egyik legfelüdítőbb élményben lehetett részünk, a közösség annyit erősödött, hogy a szinte fel sem tűnt, hogy valójában nem vagyunk együtt.

Heim Kata nővér, Hiba György atya és Emri Dorka vezetésével  remekül felépített, gazdag, azonban mégsem kimerítő két nap telt el, amely sokunk számára örömkönnyekkel végződött. Pont megfelelő sorrendben és arányban következtek egymás után az imádságos, a közösségi, a kisebb csoportokban történő, illetve az egyéni kreatív feladatok, s amellett, hogy egy pillanatunk sem volt unatkozni, elmaradt az a nyüzsgés, amely elkerülhetetlen, ha 22 fiatal lány egy légtérben tartózkodik. Ez kimondhatatlan lelki felfrissülést eredményezett, hiszen így külön, de mégis együtt elcsendesedve végig tudtunk figyelni minden társunkra, magunkra és a Jóisten jelenlétére.

A már az ismerkedésnél kialakított családias hangulatnak köszönhetően pedig igazán biztonságban érezhettük magunkat, megtapasztalhattuk, milyen is az, amikor nem csupán meghallgatnak, de figyelnek is a szavainkra, az előtörő érzéseinkre. Ez kifejezetten fontos volt, hiszen meg kell vallani, tengernyi érzelem és gondolat árasztott el bennünket, ahogy körülvett a Jóisten s az egymás iránt érzett kölcsönös szeretet és bizalom.

Ezúton is szeretném mindannyiunk nevében megköszönni ezt a felejthetetlen élményt, amelynek részeseiként új lendületet kaptunk a húsvéti időszakban való elmélyüléshez, valamint a folytonos otthonülés okozta magány leküzdéséhez.

Álljon itt egy másik lelkigyakorlatozó visszajelzése is!

„Nagyon szeretném megköszönni azoknak, akik vezették nekünk a lelki gyakorlatot, és ezzel felejthetetlen két napot adtak számunkra. Igazán szükségem volt már egy ilyesmi közösségi programra, és nem gondoltam volna, hogy olyan érzésem lesz, mintha együtt lennénk a többiekkel valahol, nem ki-ki otthon, a saját készüléke előtt. Hálás vagyok, hogy együtt tölthettem Velük és Istennel ezt a kis időt!”

Frissítve: 2021. május 14.