Kövér: A roma értelmiségieknek példát kell mutatniuk

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a roma értelmiségieknek nagy számban kellene olyan életutat választaniuk, amely példaképként szolgál közösségük többi tagjának.

A házelnök csütörtökön a Parlamentben beszélt, amikor az öt keresztény roma szakkollégium hallgatóit és tanárait fogadta. Kövér László a diákok kérdéseire válaszolva kifejtette, jelenleg a teljes roma közösség egy százalékának van felsőfokú végzettsége, és még “sok víznek kell lefolynia a Dunán” ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány. A fejlődés egyik alapfeltételének nevezte egy követendő minta létrejöttét, amihez szerinte sok segítséget nyújtanak a szakkollégiumok, ahol példaadásra tanítják a hallgatókat.

Az Országgyűlés elnöke tévútnak nevezte azon roma jogvédők gyakorlatát, akik szerinte a konfliktuskeltésben érdekeltek, és a többséget hibáztatják a cigányság minden problémájáért. Kövér László ezért arra kérte a hallgatókat, hogy keresztény szemléletben, a kölcsönös szeretet és elfogadás útján próbálják megoldani a felmerülő gondokat.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy, bár a többség szemében egységesnek tűnhet, a cigányság valójában sokrétű közösség, amelyben vannak tradicionálisan integráltabb csoportok, de olyanok is, amelyek integrációja reménytelennek tűnik. Kövér László szerint a kormány alapvetően éppen az utóbbi réteg miatt tette hároméves kortól kötelezővé az óvodába járást, hogy ezzel is próbáljon minden gyermeket beilleszteni a társadalomba.

A házelnök válaszaiban kitért saját szakkollégiumi élményeire is, és emlékeztetett rá, hogy idén ünneplik a Bibó István Szakkollégium fennállásának harmincadik évfordulóját, amely nélkül szerinte sem a Fidesz nem jöhetett volna létre, sem ő nem tölthetné be jelenlegi tisztségét.

A találkozón a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, a miskolci Görög Katolikus Cigány Szakkollégium, a debreceni református Wáli István Szakkollégium, a Magyarországi Evangélikus Egyház Roma Szakkollégiuma (Nyíregyháza) és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói vettek részt.
Forrás: hirado.hu
2013. szeptember 26.

Frissítve: 2016. július 28.