Közelkép az iszlámról

2017. február 13-án 18 órakor a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 22., Pázmány Péter konferenciaterem) az Új Város kiadó a Fokoláre Mozgalom és a Sophia szakkollégium közreműködésével bemutatja Közelkép az iszlámról – Kultúra, vallás, politika c. kötetét, Roberto Catalano, Izzidine Elzir, Pasquale Ferrara, Fethullah Gülen, Mércz András, Dr. Abdul-Fattah Munif, Piazza-Georgi Barbara, Prokopp Katalin, Giuseppe Scattolin, Michele Zanzucchi tanulmányaival.

Program:

  • Hofher József SJ ismertetője
  • Pódiumbeszélgetés a kötet három szerzőjével: Piazza-Georgi Barbara,
    Abdul-Fattah Munif és Mércz András.
  • Közreműködik Elek Péter zongoraművész

A könyv bevezetőjéből:

Az utóbbi évek eseményei, az Európa, Afrika és a Közel-Kelet városait rendszeresen érő terrorcselekmények, a menekültek és bevándorlók tömegei, a csitulni nem akaró szír polgárháború akarva-akaratlan gondolkodásra, véleményalkotásra, állásfoglalásra kényszerítenek mindannyiunkat. Hétköznapi beszélgetéseinket, kapcsolatainkat szövik át a világ- és geopolitikai témák: vallások szerepéről, krízisekről, korszakváltásról szólunk nap mint nap. Sokszor érezzük, hogy noha a jövőnkről, gyermekeink jövőjéről van szó, nincs meg a kellő tudásunk, hogy véleményünket megalapozzuk.

Az egyik ilyen, újabban központivá vált téma az iszlám megítélése, és az, vajon lehetséges-e a párbeszéd a muszlim világgal, és ha igen, milyen formában. A muszlimok nekünk, magyaroknak, korábban csak a történelemkönyveink lapjairól voltak ismerősek, és ez a tudásunk mára elégtelennek bizonyul.

Kötetünk ahhoz kíván fogódzót nyújtani, hogy a mediatizált híráradat közepette hiteles forrásból kezdhessük meg a tájékozódást és az ismerkedést ezzel a rendkívül sokszínű világgal, Földünk második legtöbb hívet számláló vallásával.

Frissítve: 2017. február 07.