Krisztus Király: új jezsuita plébánia Budapesten

Augusztus 1-től Erdő Péter bíboros kinevezése nyomán Horváth Árpád SJ látja el a Jézus Szíve-templommal szomszédos Belső-Józsefvárosi Krisztus Király plébánia kormányzói feladatait is. Ezzel a miskolci és a kanadai szórványmagyarságot szolgáló torontói, illetve a Tisza szerbiai partján működő törökkanizsai plébániával együtt immár négy egyházközségért felelnek a magyar jezsuiták.

Az ország egyik – ha nem a – legkisebb plébániájához mindössze a Palotanegyed néhány utcája és a Semmelweis Egyetem körüli háztömbök tartoznak. Területén több az intézmény, mint a lakóház, s a lakásokat az utóbbi időben többségében hosszabb-rövidebb időre maradó külföldiek bérlik. Nehéz terep tehát, kevés megmaradt hívővel, szerény lehetőségekkel.

Pedig nem volt ez mindig így: az 1920-as években az addigra túl nagyra növő Józsefvárosi Plébánia tehermentesítése céljából választották le és önállósították a körzetet, és eleinte a szomszédos jezsuita templom nyomán Jézus Szívéről nevezték el az egyházközséget. Kápolnáját egy szerény, belső udvaros sarokház magasföldszintjén alakították ki két lakás összenyitásával, s többször is nekifutottak a helyére megálmodott grandiózus saroktemplom tervezésének.

A tervezés nagy erőkkel zajlik – de egyelőre csak az ingatlanegyüttes élettel és fiatalokkal megtöltése a cél. A továbbra is Horváth Árpád SJ által igazgatott Jézus Szíve-templom telítettsége, a plébániával szomszédos egyetemekre járó több tízezernyi diák, és a környező sétálóutcákon pezsgő társasági élet alapján – valamint a jezsuita spiritualitás vonzerejére tekintettel – erre meg is van minden esély.

Frissítve: 2021. augusztus 31.