Lássuk meg a fától az erdőt! – Kiss Ulrich SJ a Big Data kihívásairól és lehetőségeiről

A minket körülvevő információk tömeges adatosítása, mesterséges intelligencia általi elemzése és széleskörű felhasználása forradalmasítja ma ismert világunkat, de magában hordozza a személytelen társadalom vízióját is – figyelmeztet Kiss Ulrich jezsuita. Szerinte mégsem kell félnünk a Big Datától, hanem meg kell ismernünk. Ezzel a céllal szervez konferenciát a Management by Jesus október 29-én. A témáról Tóth Ákos, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatója kérdezte az alapítót.

Miért fontos, hogy ma a Big Datáról beszélgessünk?

A Big Data minden előrejelzés szerint felforgatja a globális világgazdaságot, a termelést, a logisztikát és a közlekedést, a társadalmi viszonyokat és a tudományt – annak művelését és társadalmi hatását egyaránt –, de lakó- és munkakörnyezetünket, sőt végső soron rálátásunkat is a világra. Mondjam azt, hogy mindent? Semmi sem lesz úgy, mint korábban… A nagy kérdés az, hogy jó-e ez nekünk? Mert egyelőre lelkesen rohanunk a kijelölt világba, az adatosítás világába.

Milyen konkrét esetekben és hogyan használják a Big Datát?

Jelenleg elsősorban a marketing használja, rejtett fogyasztói igények felderítésére, ami az érintettek szerint jó. De jónak számít a meteorológiai előrejelzésekben történő felhasználása is, ami forradalmasítja a helymeghatározást. Ezen alapszik aztán sok alkalmazás, amely lehetővé teszi például, hogy lényegesen olcsóbban repüljünk. Nagy üzlet. Big Data – big business! Amit azonban látni kell, és először semlegesnek tűnhet, hogy minden alkalmazás alapja az, hogy adatosítjuk, vagyis számalakba öntjük az információt. Csak hát a kapcsolatainkból is adat lesz. Hitelt tagadhatnak meg tőlünk addig számunkra, de még a bankunk számára is rejtett adatok alapján. És az értékelést az MI, a mesterséges intelligencia végzi. Egy gép. Sokan ezért egy teljesen személytelen világot vizionálnak. És ha nem vigyázunk, rémálmaink valósággá válnak.

Milyen hatást fejthet ki a Big Data kutatása és használata a társadalomra?

Engem az európai civilizáció alapjait fenyegető adatkultusz zavar. A technika úgy működik, hogy az adatok egy része nyugodtan lehet hibás, amíg elegendő, azaz töménytelen adatunk van. Sok lúd disznót győz. A mondást a Wikipédia szerint „annak kifejezésére mondják, hogy a túlerő ellen az erőseknek sincs esélyük, illetve fordítva is igaz: a gyengébbek is legyőzhetik az erősebbet, ha sokan vannak”. Lám, itt is bebizonyosodik a kínai bölcsesség: a krízis veszély is, esély is. Civilizációnk alapjait rengetheti meg, de a probléma megoldását is kínálja. A rendszer negatív hatásait szabotálhatjuk magával a rendszerrel. De ehhez jól kell ismerni. Legyen a Big Data tananyag, megfelelő gyakorlatokkal, már az általános iskolákban is.

Hogyan kapcsolódik személyesen a Big Data témájához?

A kulturális forradalom mindnyájunkat érint. Kevesen értik, mi is történik velünk. Szeretnék ezek egyike lenni, és segíteni embertársaimat, hogy felnyíljon a szemük: hogy azért lássák még az adatoktól a valóságot, ne takarják el azt, mint a szólásban a fa az erdőt. Főleg, ha a fa maga az erdő.

***

A Big data-ról szóló VI. MbJ szimpóziumról bővebben az alábbiakban tájékozódhat, és a rendezvényre is itt jelentkezhet:

www.mbjszimpozium.hu

www.jezsuita.hu/vimbjszimpozium

Frissítve: 2021. október 26.