Esőből a napsütésbe: képek a IV. Jezsuita futásról

Az őszies időjárás sem szegte kedvét a IV. Jezsuita futás résztvevőinek: október 1-jén reggel az eső ellenére is megtelt a makkosmáriai kegytemplom a hivatásokért imádkozókkal. A szentmise végén a magyar jezsuiták elbúcsúztatták a Genovába induló novíciusaikat, a közösségi futás és gyaloglás résztvevői pedig a Szent Ignác-i lelkigyakorlat témáival ismerkedtek sportolás közben. A nap ezúttal is a Sodrás utcai rendházban ért véget bográcsgulyással és jó beszélgetésekkel. Rudnyánszky Orsolya képeivel, valamint Pásztor Péter és Janka György videójával idézzük fel az eseményeket.

Hideg, esős volt a reggel, nem csábítottak kirándulásra a sáros, elázott erdei utak, Nagy Bálint jezsuita hivatásgondozó és rendtársai mégis a budakeszi búcsújáró helyhez, a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplomhoz várták barátaikat és a mozgás szerelmeseit. A szentmisét, melyen Holczinger Ferenc SJ mondott szentbeszédet, ezúttal nem szabadtéren tartották, hanem az épületben.

A magyar jezsuiták számára Makkosmária fontos helyszín: a kommunizmus idején 33 évig vezette a templomot Tamás János SJ,  jezsuita noviciátus is működött a kegyhelyen. Ezért volt szimbolikus, hogy a rendbe idén felvételét kérő négy novícius – Kovács György és Koszoru Péter atyák, valamint Bárczi Domonkos és Hódsági Kristóf – ebből a templomból indultak Genovába kétéves újoncidejük megkezdésére. Útravalóul rendtársaik áldását és Vízi Elemér provinciális ajándékát, a jezsuita rend alkotmányának egy példányát kapták.

Mire a szentmise véget ért, az eső is elállt, így egy kis bemelegítést követően az erdő felé vették az irányt a résztvevők. Ezúttal is két útvonallal készültek a szervezők: a hosszútávfutók két (egy gyors és egy lassabb tempójú) csoportban a Normafán és Hűvösvölgyön keresztül több mint 12 kilométert tettek meg, a gyaloglók – akikhez ezúttal rövidtávfutók is csatlakoztak – pedig a Tündér-szikla alatt Zugliget felé leereszkedve, fele olyan hosszú úton közelítették meg a jezsuiták Sodrás utcai rendházát.

A visszajáró résztvevők már megszokhatták, hogy a hivatásokért felajánlott közösségi futásnak mindig van lelki tartalma is: ezúttal a Szent Ignác-i lelkigyakorlat főbb témái adtak keretet a sportolásnak. A pályát négy állomás szakította meg, ahol a frissítők mellett jezsuitáktól lelki muníciót is kaptak a résztvevők: mozgás közben a megtérésről, Krisztus életéről, szenvedéséről és feltámadásáról elmélkedhettek.

A túra végére a nap is kisütött, így a közben megfőtt gulyáslevest a Sodrás utcai rendház udvarán fogyasztották el a megfáradt zarándokok. A résztvevők különböző közösségekből érkeztek – voltak közöttük jezsuiták és barátaik, a rendtartomány munkatársai, a novíciusok családtagjai, a J8-as mise látogatói és miskolci öregdiákok is –, így az estébe hajló közösségi program további része a nagy találkozások és a hosszú beszélgetések jegyében telt. Így váltak valóra a Szent Ignác-musical sorai: sáros lábbal, mennydörgéstől kergetve, de sokakban „új láng lobbant ezen a szombaton.

Rudnyánszky Orsolya további képei:

 

Frissítve: 2022. október 24.