Lelkigyakorlatos házaink

Mi a lelkigyakorlat?
Mi is az a lelkigyakorlat? Hogyan keletkezett? Milyen fajtái vannak? Hol lehet végezni őket?

Lelkigyakorlatok fajtái
Eligazítás a lelkigyakorlatok világába

Manréza Lelkigyakorlatos Ház

Időt adni a Léleknek

Az első magyar Manrézát 1927-ben hozták létre a budapesti Zugligetben; ezt az épületet a szerzetesrendek magyarországi feloszlatásakor, az 1940-es években államosították. A rendszerváltás után a jezsuiták Dobogókőn jutottak egy épületegyütteshez, amit ugyancsak Manrézának neveztek el. (A Manréza név a spanyolországi Manresa nevéből származik, ahol Loyolai Szent Ignác a Lelkigyakorlatok című könyvét megírta.)

A turistaútvonalak között megbúvó házban az ignáci és ignáci ihletésű lelkigyakorlatok szinte minden formájához lehet csatlakozni a háromtól a harminc naposig, a személyesen kísérttől a meditációs, filmes és nordic walkinggal kombinált lelkigyakorlatig. Dobogókőn működik az Ignáci Lelkiségi Központ, amelynek missziója a lelkigyakorlatok kultúrájának hazai terjesztése, illetve a lelkigyakorlat-kísérők és lelkivezetők képzése. A Manréza kísérői rendszeresen tartanak lelkigyakorlatot az ignáci lelkiségű, de függetlenül működő Életrendezés Házában is Püspökszentlászlón.

Manréza Lelkigyakorlatos Ház
H-2099 Dobogókő, Téry Ödön u. 6.

Halasi Gábor – ügyvezető
Kővári Magdolna SSS – LVK- és Kairosz-program szervezője
Laczkó Zsuzsa SJC – folyamatos képzés felelőse, lelkigyakorlat-kísérő
Lukács János SJ – lelkigyakorlat-kísérő
Mustó Péter SJ – lelkigyakorlat-kísérő
Tóth Árpád SJ – igazgató
Vaszkun Judit Eszter – háztartásvezető, önkéntes program felelőse
Vándor Györgyi Boglárka – programszervező

Tel.: +36 (30) 824 11 79
(Munkanapokon 9-15 óra között hívható)
http://www.manreza.hu


SODRÁS Fiatal felnőttek lelkigyakorlatos háza

Tedd próbára magad, és tégy egy lépést az Úr felé!

A pasaréti villaépületben működik a magyar jezsuiták hivatástisztázó programja, a Montserrat hivatástisztázó és jelöltév, amelynek keretében olyan katolikus fiatalemberek élhetnek egy tanévnyit egy jezsuita rendház vonzásában, akik komolyan foglalkoznak a papi vagy a szerzetesi hivatás gondolatával, de még nem jutottak el a világos döntésre. Akik rövidebb ideig, vagy akár munkájuk, tanulmányaik mellett kapcsolódnának be az ignáci lelkiségbe, azok egy-egy meditációs lelkigyakorlatra, vagy önkéntesként is csatlakozhatnak. A Sodrás utcai házban működik a Távlatok című negyedéves világnézeti, lelkiségi és kulturális folyóirat szerkesztősége,  valamint az INIGO csoport is.

Hivatásgondozó: Nagy Bálint SJ
Munkatársak: Bellovics Gábor SJ, Kiss Ferenc SJ, Nagy Ernő SJ
Honlap: jezsuita.hu/hivatas


Életrendezés Háza

„Életrendezés Háza, ez az én boldogságom, életem koronája. Remélem, ha én megkapom a felső behívót, tovább él és egyre jobban kibontakozik.” Vácz Jenő atya 1982-ben költözött be a püspökszentlászlói kastélyba, mely idős szerzetesnővérek szociális otthonaként ekkor működött. A nővérek lelkészeként kezdte itteni működését, de örömmel állt az ide elcsendesedni, lelkigyakorlatra érkezők szolgálatára is. Az évről évre növekvő számú lelkigyakorlatozóra tekintettel a ’90-es években épült meg az azóta is több ütemben bővített Életrendezés Háza, melynek működtetését az évek folyamán itt megfordultakból szerveződött egyesület látja el.

Vezető: Piffkó László (Életrendezés Háza Barátainak Egyesülete)

7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló 11-12
Tel.: (h-p. 9-17): 06-30/338-5784
e-mail:
www.eletrendezeshaza.hu


Szent Ignác ház – Székelybő

Székelybő 38 szám, Nyárádszereda község, Maros megye
Adminisztrátor és programfelelős: Lázár Levente
Telefon: 00-40-747-349-808

E-mail:  


Kolozsvári Manréza

iezuiti.ro/cluj

Frissítve: 2023. március 06.