Lelkigyakorlatos házaink

Mi a lelkigyakorlat?
Mi is az a lelkigyakorlat? Hogyan keletkezett? Milyen fajtái vannak? Hol lehet végezni őket?

Lelkigyakorlatok fajtái
Eligazítás a lelkigyakorlatok világába

Manréza Lelkigyakorlatos Ház

Időt adni a Léleknek

manrezaAz első magyar Manrézát 1927-ben hozták létre a budapesti Zugligetben; ezt az épületet a szerzetesrendek magyarországi feloszlatásakor, az 1940-es években államosították. A rendszerváltás után a jezsuiták Dobogókőn jutottak egy épületegyütteshez, amit ugyancsak Manrézának neveztek el. (A Manréza név a spanyolországi Manresa nevéből származik, ahol Loyolai Szent Ignác a Lelkigyakorlatok című könyvét megírta.)

A turistaútvonalak között megbúvó házban az ignáci és ignáci ihletésű lelkigyakorlatok szinte minden formájához lehet csatlakozni a háromtól a harminc naposig, a személyesen kísérttől a meditációs, filmes és nordic walkinggal kombinált lelkigyakorlatig. Dobogókőn működik az Ignáci Lelkiségi Központ, amelynek missziója a lelkigyakorlatok kultúrájának hazai terjesztése, illetve a lelkigyakorlat-kísérők és lelkivezetők képzése. A Manréza kísérői rendszeresen tartanak lelkigyakorlatot az ignáci lelkiségű, de függetlenül működő Életrendezés Házában is Püspökszentlászlón.

Manréza Lelkigyakorlatos Ház
H-2099 Dobogókő, Téry Ödön u. 6.

Igazgató: Lukács János SJ
Munkatársak: Halasi Gábor, Kővári Magdolna SSS, Mustó Péter SJ, Nádudvari Miklós SchP, Pirityiné Papanek Márta, Schuschnigg Theresia CB, Szénásy Anna SSS, Szőcs E. László SJ, Tariska Eszter, Vaszkun Judit, Vándor Györgyi

Tel.: +36 (30) 824 11 79
(Munkanapokon 9-15 óra között hívható)
http://www.manreza.hu


SODRÁS Fiatal felnőttek lelkigyakorlatos háza

Tedd próbára magad, és tégy egy lépést az Úr felé!

A pasaréti villaépületben működik a magyar jezsuiták hivatástisztázó programja, a Montserrat hivatástisztázó és jelöltév, amelynek keretében olyan katolikus fiatalemberek élhetnek egy tanévnyit egy jezsuita rendház vonzásában, akik komolyan foglalkoznak a papi vagy a szerzetesi hivatás gondolatával, de még nem jutottak el a világos döntésre. Akik rövidebb ideig, vagy akár munkájuk, tanulmányaik mellett kapcsolódnának be az ignáci lelkiségbe, azok egy-egy meditációs lelkigyakorlatra, vagy önkéntesként is csatlakozhatnak. A Sodrás utcai házban működik a Távlatok című negyedéves világnézeti, lelkiségi és kulturális folyóirat szerkesztősége,  valamint az INIGO csoport is.

Hivatásgondozó: Nagy Bálint SJ
Munkatársak: Bellovics Gábor SJ, Kiss Ferenc SJ, Nagy Ernő SJ
Honlap: jezsuita.hu/hivatas


Életrendezés Háza

„Életrendezés Háza, ez az én boldogságom, életem koronája. Remélem, ha én megkapom a felső behívót, tovább él és egyre jobban kibontakozik.” Vácz Jenő atya 1982-ben költözött be a püspökszentlászlói kastélyba, mely idős szerzetesnővérek szociális otthonaként ekkor működött. A nővérek lelkészeként kezdte itteni működését, de örömmel állt az ide elcsendesedni, lelkigyakorlatra érkezők szolgálatára is. Az évről évre növekvő számú lelkigyakorlatozóra tekintettel a ’90-es években épült meg az azóta is több ütemben bővített Életrendezés Háza, melynek működtetését az évek folyamán itt megfordultakból szerveződött egyesület látja el.

Vezető: Piffkó László (Életrendezés Háza Barátainak Egyesülete)

7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló 11-12
Tel.: (h-p. 9-17): 06-30/338-5784
e-mail:
www.eletrendezeshaza.hu


Szent Ignác ház – Székelybő

Székelybő 38 szám, Nyárádszereda község, Maros megye
Adminisztrátor és programfelelős: Lázár Levente
Telefon: 00-40-747-349-808

E-mail:  


Kolozsvári Manréza

iezuiti.ro/cluj

Frissítve: 2022. augusztus 15.