A jezsuiták küldetésének preferenciái

Arturo Sosa jezsuita generális kedden bejelentette a rend új egyetemes apostoli preferenciáit, vagyis azokat a területeket, amelyekkel a Jézus Társasága a következő időszakban kiemelten szeretne foglalkozni. Ezek a következők:

A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ÉS A LELKIGYAKORLATOK ELŐMOZDÍTÁSA. Segíteni az embereket, hogy rátaláljanak Jézusra, és kövessék Őt.

A KITASZÍTOTTAK TÁRSÁUL SZEGŐDNI. A kiengesztelődés és igazságosság küldetésének jegyében a szegények, a kiszolgáltatottak, a kitaszítottak és mindazok mellé állni, akiket a társadalom értéktelennek tekint

EGYÜTT HALADNI AZ IFJÚSÁGGAL. Támogatni a fiatalokat a reményteljes jövő megteremtésében.

ÓVNI KÖZÖS OTTHONUNKAT. Evangéliumi mélységgel munkálkodni Isten Teremtésének megóvásáért és megújításáért.

 

2019. február 6-án kelt megerősítő levelében Ferenc pápa leszögezte: „Az első preferencia döntő jelentőségű, ugyanis alapfeltételként magában foglalja, hogy a jezsuiták az imádságon és megkülönböztetésen keresztül személyes és közösségi kapcsolatot ápolnak az Úrral.” Hozzátette: „Ezen imádságos lelkület nélkül a többi preferencia nem terem gyümölcsöt.”

A fenti irányelvek a Társaság tagjainak részvételével zajló közel kétéves előkészítő munkában kristályosodtak ki. A rend a következő tízéves, 2029-ig tartó időszakban ennek szellemében folytatja apostoli küldetését.

Frissítve: 2019. március 19.