MAGIS 2018

Juhász Árpád és Koronkai Zoltán SJ beszámolója zarándoklataikról és a lengyelországi programokról.

A MAGIS egy szentignáci lelkiségen alapuló nemzetközi program, mely fiatal felnőtteknek szól. A program neve a MAGIS, mely nagyon fontos szó volt a jezsuita rend alapítójának, jelentése: keresni azt, ami jobban segít Istenhez. Ez a tíz napos program erre épít. Különböző helyeken, szituációkban keressük az Istent, és keressük azt az utat Hozzá, ami többé, jobbá tesz bennünket és a környezetünket. A MAGIS számos ország közös munkájával születik Magyarországtól Lettországig, de résztvevők érkeznek ezen felül számos kontinensről is. Az első egy hetet szabadon lehet választani, hogy melyik programon, melyik országban szeretnék tölteni. Lehet zarándokolni, bibliodrámázni, szociális munkát végezni, ikon festeni, zenélni és még ezer dolgot…

A MAGIS-on töltött napoknak fontos eleme a reggeli imádság, mely elmélkedés a megadott igehellyel és annak magyarázatával. Továbbá fontos eleme az esti kiskörös megosztás, amely során megosztjuk egymással a napunkból azt, ami megosztható, így gazdagítjuk egymást azzal, amit mi kaptunk. Idén Jézus követése volt a téma Szent Péter által (Jn 21,19).

Ebben az évben én zarándoklaton vettem részt Litvániában, mely a ’Bizalom zarándoklata’ címet viselte, pont tizenketten voltunk… Nem volt nálunk telefon, sem pénz, nem volt előre megbeszélt szállásunk, sem ételünk-italunk. Csak egy úticélunk. Bíztunk a Jóistenben – és a litván emberekben – hogy gondjuk lesz ránk (Mt 6,26). És volt. Mi, litvánul dadogó, külföldi emberek voltunk a legjobban meglepve, mikor visszamosolygott ránk a hölgy az ajtóból és vetett ágyat, frissen készített vacsorát adott nekünk. Egy éjszakát sem kellett tető nélkül eltöltenünk. Egy ember sem utasított el minket, mikor ételt kértünk tőlük, mindenki tudott adni legalább pár szem uborkát, egy-két tojást, néhány szelet kenyeret (Mt 25,35). Nagyon mélyen meg lehet élni testileg-lelkileg az evangélium szavait, egészen közel kerül hozzánk az Ige ezekben a napokban.

Egy hét után a maradék három napot az összes többi „experimentummal” együtt töltöttük Łódźban, ahol több mint kétszázan voltunk. Itt megosztottuk az élményeinket: ki-hogy élte meg az elmúlt napokat. Nagy találkozások ideje ez emberek és nemzetek között. Az egyik legszebb program minden évben a „Festival of nations”, melyben minden ország bemutatkozik. Óriási ajándék és energia látni a fiatal keresztény társadalmat Kanadától Szíriáig, Afrikától Oroszországig. Igazán mély tapasztalat ennyi nemzetiségben, nyelvben, emberben egynek lenni Krisztusban. A.M.D.G.

Mint az apostolok, mi is 12-en indultunk el Pomázról Esztergomba, a Walking on God’s Highland, azaz Isten fennsíkján zarándokolni, nevű experimentumunk során. Csoportunkban a magyarok mellett belga, lengyel, szlovén szír résztvevők voltak. Sokat gyönyörködtünk a Pilis csodálatos panorámáiban, nagyszerű csapattá formálódtunk az együtt zarándoklás során. Útba ejtettünk számos középkori pálos és ciszter kolostor romot. Érezhettük régi korok szerzeteseinek imádságos kisugárzását. Egyszerre élhetük át a magyar történelem drámáját (török időkben elpusztult kolostorok) és a szüntelen újrakezdés szépségét, hiszen egykor Esztergom és a Buda is egy romhalmaz volt, de újjáépült és nem is akárhogyan. Nagy öröm volt látni a külföldi társaink csodálkozását. Mások szemével nézve mi is újra rácsodálkozhattunk saját kincseinkre. A testvéri közösségben és az Eucharisztiában pedig még mélyebben megélhettük, hogy az Úr az, aki összekapcsol bennünket, bármely országból is érkeztünk.  Koronkai Zoltán SJ

Frissítve: 2019. október 11.