Magyar jezsuiták a külügyminisztérium vándorkiállításán

Középen Érszegi Márk Aurél vallásdiplomáciai főtanácsadó

Tudták, hogy Ferenc pápa Argentínába menekült apácáktól tanult magyarul? És azt, hogy rendtartományunk első misszionáriusa már 1658-ban megérkezett Kínába? Magyar katolikus jelenlét a világban címmel állított össze kiállítást a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A tíz tablóból álló mozgó tárlaton hangsúlyosan jelenik meg a hazai jezsuiták távol-keleti, dél-amerikai és afrikai missziója is. 

„A vallás fontos szelete a valóságnak, találkozunk vele a külszolgálatban is, és azt tapasztaljuk, hogy a hit alapján létrejövő kapcsolatok erősebbek, mint a gazdasági vagy politikai alapon szerveződők” – mondta Érszegi Márk Aurél. A Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója erről október 13-án beszélt a Magyar katolikus jelenlét a világban című kiállítás angol nyelvű változatának bemutatóján. 

A magyar nyelvű anyag épp Lendván vendégeskedik, a külügyminisztérium aulájában az angol változatot állították ki

A minisztériumban még 2020 elején született meg az elhatározás, hogy összegyűjtsék a külföldön található magyar katolikus emlékeket, s kiállítást rendezzenek belőlük a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A külszolgálatok munkáját segítő anyag célja megmutatni, mit adtunk a katolikus egyház révén a világnak. Azt például tudták, hogy Ferenc pápa Argentínába menekült apácáktól tanult magyarul? És hogy az amerikai püspöki konferencia székháza előtti szobrot is egy magyar készítette? 

A Bánffy Miklós Szakkönyvtár, a külszolgálatok, valamint a magyarországi egyházi levéltárak – köztük a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár – anyagából készült tárlat tematikus tablókon mutatja be a magyar katolikus jelenlétet a világban. Helyet kapnak a külföldi zarándokhelyek magyar vonatkozásai, a magyar szentek globális emlékezete, határon túli katolikus emlékek, nagyhatású magyar katolikus személyiségek, valamint az egyes világrészeken tevékenykedő magyar – jezsuita, ferences, bencés – misszionáriusok szolgálata. 

Készül a kiállítás német változata, valamint tervezik az olasz a spanyol és a lengyel verziót is, igény esetén szívesen kölcsön is adja ezeket a minisztérium

Erős a jezsuita szál a kiállított anyagban, minden második tablóról többször is visszaköszön az SJ rövidítés. Torontó, Buenos Aires, a zambiai Boroma, a kínai Táming – csak néhány város, ahol az elmúlt fél évezredben megfordultak a magyar jezsuiták az evangéliumot hirdetve, a Bibliát fordítva, iskolákat alapítva, a szegényeket támogatva. De lábnyomaik után kutatva nem kell a világ másik végébe mennünk: az például, hogy a lengyelországi Kisárva (Oravka) település fiatornyos fatemploma tele van magyar szentek portréival, szintén két, egykoron arra vándorló magyar jezsuitának köszönhető.

Frissítve: 2021. október 19.