Manipulált bizonyítékok alapján tartóztathatták le az előzetesben elhunyt indiai jezsuitát

Egy nemzetközileg elismert digitális igazságügyi szakértői cég vizsgálata szerint hekkerek helyezték el azokat a bizonyítékokat Stan Swamy jezsuita atya számítógépén, melyek alapján az indiai hatóságok 2020-ban letartóztatták a helyi törzsek jogaiért küzdő aktivistát. A maoista szimpatizánsnak és zavargások szervezőjének beállított Parkinson-kóros jezsuita egy évvel később meghalt. Az indiai jezsuiták továbbra is szolidaritást vállalnak azokkal, akik börtönben sínylődnek a szegények jogainak védelmében.

Stan Swamy atya, azaz Stanislaus Lourduswamy SJ indiai katolikus pap évtizedekig dolgozott közép-indiai törzsek között, 1975 és 1986 között az Indiai Szociális Intézetet vezette. A törzsi emberi jogi aktivistát 2020-ban tartóztatták le a két évvel korábbi Bhima Koregaon zavargásokban vállalt állítólagos szerepe, valamint az indiai kommunista párthoz fűződő valószínűsített kapcsolatai miatt.

Az 1818-as koregaoni csata – melyben a britek legyőzték az indiaiakat – 200. évfordulója halálos áldozatokat követelő zavargásokhoz vezetett Nyugat-Indiában. Noha  Stan atya nem tartózkodott a helyszínen, a hatóságok mégis összekapcsolták a nevét az eseményekkel, valamint maoista szimpatizánsként állították be a szerinte igazságtalanul bebörtönzöttekkel szolidaritást vállaló jezsuitát.

Az idős papnál Parkinson-kórt diagnosztizáltak, a börtönben nagyon leromlott az állapota, a megkésett orvosi segítség ellenére 2021-ben meghalt. A Jamshedpuri Jezsuita Provincia kérvényezte a Bombay legfelsőbb bíróságánál, hogy tisztázzák a nevét, mert szerintük elhunyt rendtársukat csak gyanúba keverték.

Az Arsenal Consulting nevű nemzetközileg elismert digitális igazságügyi szakértői cég 2022 végi jelentése is ezt támasztja alá: szerintük a jezsuita és más emberi jogi aktivisták letartóztatásához használt digitális bizonyítékokat hekkerek helyezték a számítógépeik merevlemezére. Kimutatták, hogy évekig megfigyelték Stan Swamyt, majd letartóztatása előtt megpróbálták eltüntetni nyomaikat. A vizsgálat az indiai államot is összefüggésbe hozza a számítógépek feltörésével.

Az ügy további vádlottjai még mindig előzetesben vagy házi őrizetben vannak. Az indiai jezsuiták továbbra is szolidaritást vállalnak azokkal, akik különféle börtönökben sínylődnek a szegények jogainak védelmében, és támogatják méltóságra, szabadságra és szabadságra törekvésüket – írták közleményükben.

Frissítve: 2023. január 02.