Kortárs egyházzene at its best: máriás hangversenyek a Mária utcában

A legkiválóbb kortárs magyar zeneszerzők egyházi művei szólalnak meg a Jézus Szíve Jezsuita Templomban május 22-én és 25-én, Úti Boldogasszony ünnepe alkalmából.

Hetven évvel ezelőtt, 1949-ben, a jezsuiták legutóbbi magyarországi szétszóratásakor ajánlották Úti Boldogasszony oltalmába rendtartományukat a külföldre vagy a civil életbe visszavonuló atyák. Az alapító Szent Ignác és első társai által küldetésük védelmezőjéül választott római Madonna-ikon magyar változata 1948-tól látható a pesti Jézus Szíve templom oldalfalában, és tavaszi ünnepe alkalmából immár hagyományosan szent zenével is leróják tiszteletüket a jezsuiták a Feszty Masa által megfestett kegykép előtt.

Május 22-én, szerdán Horváth Márton Levente kamaraművei hangzanak el: a májusban minden hétköznap elimádkozott Lorettói litánia időpontjában, 17.40-től fiatal orgonaművész-zeneszerző Mária-énekek című, szopránszólóra, fuvolára, klarinétra, csellóra és cimbalomra komponált rövid ciklusa szólal meg. Az esti hatórás szentmise keretében Missa in honorem Sanctae Ritae és Ave verum corpus című darabjai lesznek hallhatók Győrffy Katalin, Vasvári Márta és Thurnay Viola (ének) közreműködésével, a szerző orgonakíséretével.

Három nappal később, május 25-én szombaton, az előesti szentmise után, 20.00 órai kezdettel az Erkel Ferenc Vegyeskar ad reprezentatív hangversenyt a kortárs egyházzene legrangosabb szerzőinek műveiből, Cseri Zsófia vezényletével. A Magyar Egyházzenei Műhely című koncerten Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Csemiczky Miklós, Orbán György, Selmeczi György és Gárdonyi Zoltán alkotásai hallhatók majd Horti Lilla és Tempfli Mária (szoprán), illetve Selmeczi Gábor (hegedű), Pillár Tamás (brácsa) és ifj. Major István (gordonka) közreműködésével.

A belépés mindkét hangversenyre ingyenes, a szervezők adományokat köszönettel fogadnak a templom egyházzenei élete, illetve a közreműködő művészek javára.

Frissítve: 2019. május 21.