„Megérezni és megízlelni” – az élet teljességéről szól az idei Magis Horvátországban

Július 24. és 31. között a horvát provincia rendezi meg az európai jezsuita ifjúsági találkozót, a Magist. A szervezők kerékpáros, gyalogos és vízi zarándoklattal, kultúrák találkozásával és az adriai tengerpart élményeivel igyekeznek gazdaggá tenni a programot, s rámutatni Isten és a teremtett világ sokszínűségére.

Miután véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020 helyett 2021-ben megrendezett miskolci Magis fesztivál, a magyarországi szervezőktől a horvát rendtartomány vette át a stafétát. Július 24. és 31. között az ottani jezsuiták várják az ignáci lelkiség iránt érdeklődő, 18 és 35 év közötti fiatalokat szerte Európából. A nyári esemény egyben a Szent Ignác-emlékév zárása az európai fiatalok számára. Mottója – „Megérezni és megízlelni” az élet minden színét és ízét, amit Isten elénk tár – a jezsuita rendalapító Lelkigyakorlatok című könyvéből származik.

Az ignáci lelkiségben a „magis” kifejezés az ember arra irányuló törekvését jelöli, hogy Isten szándékát kutatja, miként tudná az Ő nagyobb dicsőségét szolgálni. Ennek szellemében született több mint 15 évvel ezelőtt a Magis találkozó, melynek első felében a megszokottól eltérő helyzetekben, experimentumokon vehetünk részt, hogy újfajta módon ismerjük meg önmagunkat, másokat és Istent. Ezeket rendszerint egy közös, fesztiválszerű együttlét zárja.  

A horvát Magis résztvevői Eszéktől Dubrovnikig 34 experimentum közül választhatnak: biciklis zarándoklaton vehetnek részt, túrázhatnak a Dinári-hegységben, csendben szemlélődhetnek egy volt börtönszigeten, vitorlázás közben ismerhetik meg jobban önmagukat, belekóstolhatnak a görögkatolikus és az ortodox hagyományba, segíthetnek menekülttáborban, és a boszniai muszlim kultúrával is párbeszédbe kezdhetnek. Horvátország mellett Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is zajlanak majd experimentumok, a zárófesztivált pedig Splitben rendezik meg.

Jelentkezni június 12-ig lehet a Magis honlapján.
Frissítve: 2022. április 06.