Megrendítő 1956-os képek a jezsuita levéltárból

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának levéltára online formában megtekinthetővé tette a gyűjteményében található, e témához kapcsolódó fényképeket. A galéria ezen a linken érhető el. A képek a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben megjelent kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban.

Az első sorozat 1956 október-novemberben készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről.

A második sorozat egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az 56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő. 

A harmadik sorozat olyan magyar fiatalokat ábrázol,
akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal,
hogy a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket a jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította.

Az első sorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltárába még a 2000-es években. A Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben napvilágot látott kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban.

A képek pdf-formátumba összefűzve tekinthetők meg a levéltár ingyenes
E-könyvtárában.

Az ehhez kapcsolódó E-Archívumban regisztráció után olvashatók a magyarországi jezsuita rendtartomány külföldre menekült tagjait összefogó ún. Sectio II.  1948-57 közötti iratai is. Ez utóbbiak digitalizálása és közzététele még a forradalom 60. évfordulójára történt meg.

A képek további felhasználása a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának levéltára engedélyéhez és díjfizetéshez kötött, valamint kizárólag az őrzési hely feltüntetésével lehetséges. Kapcsolat ezen a linken.

Frissítve: 2021. november 10.