Életképek a magyarországi Magis-találkozóról

Jó vagyok és elég vagyok úgy, ahogy vagyok; de lehetek több és jobb is!” – válaszolta valaki a jezsuita lelkiségű fiatalok nemzetközi találkozója, a Magis Europe alatt a kérdésre, hogy mit jelent számára a magis kifejezés. Életképek az idén augusztus 7. és 15. között Magyarországon tartott rendezvényről. A főszervezők egyike, Nagy Luca írása, Pásztor Péter és Póka Milán fotói.

Kétszáz fiatal 28 országból, földrészünkről és azon túlról, köztük 30 jezsuita vett részt a Jézus Társasága – idén rendtartományunk szervezésében megvalósuló – európai ifjúsági találkozóján. A Magis Europe 2021 jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Ferenc pápa is áldását küldte, Arturo Sosa jezsuita generális pedig videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A hét nap célja a résztvevők számára nem volt más, mint hogy keressék Isten szándékát és azt, hogyan lehet az Ő nagyobb dicsőségét szolgálni.

Ennek szellemében született a több mint 15 éves múltra visszatekintő, 18-35 év közötti fiataloknak szóló nyári program. Isten és saját maguk mélyebb megismerését szolgálták az egy hétig tartó úgynevezett experimentumok, melyeken ki-ki ráébredhetett a közös munka jelentőségére és arra, hogy az eltérő kulturális háttérrel rendelkező résztvevők is egyazon keresztény családhoz tartoznak.

Camino Benedictus – Magyar Camino zarándoklat

A bencés szerzetesek évezredes imáiból ihletve nyitották meg szívüket a Pannonhalmától Tihanyig tartó gyalogos zarándoklatot választó fiatalok.

One week as a Jesuit – Egy hét jezsuitaként

A szerzetesség iránt érdeklődő, hitükben elkötelezett férfiak Sodrás utcai rendházunkban egy héten át közelről beleláthattak a jezsuita életbe.

Dance to God, dance with God – Táncmeditáció 

Az egyhetes táncmeditáció során a fiatalok megtapasztalhatták, hogyan tudják megosztani a táncmozdulatokon keresztül érzéseiket, élményeiket.

Walking in God’s presence – Isten jelenlétében zarándokolni

A zarándokolni vágyó fiatalok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Budapesttől Esztergomig tartó útvonalán tapasztalhatták meg Isten jelenlétét a természetben.

Sharing Life – Életünk megosztása másokkal

A résztvevők egy héten át lehetőséget kaptak arra, hogy együtt legyenek és közös élményekben részesüljenek fogyatékkal élő – sokszor a társadalom peremére szoruló – társainkkal.

Living Stones – Élő kövek

A fiatalok a budapesti Mátyás- és az Egyetemi Templomban tettek tanúságot és meséltek az épületről az oda betérőknek.

Green heads, hearts and hands Ökológiai tudatosság

A hét során a fiatalok az ökológiai elkötelezettségre összpontosítottak, összekapcsolva azt a katolikus hittel és az ignáci lelkiséggel.

Playing together –  Közös játék

A jezsuiták arlói Jelenlét Progamjához kapcsolódva a résztvevők betekintést kaphattak a cigánymisszióba, s együtt játszottak, énekeltek, sportoltak a helyi gyermekekkel.

Spiritual Exercises – Egyhetes Szent Ignác-i lelkigyakorlat

Az egyhetes csendes lelkigyakorlaton során a festői Püspökszentlászló lelkigyakorlatos házában mélyedhettek el a fiatalok.

Magis Taizé 

Az experimentum során a résztvevők profi zenészek vezetésével taizéi és egyéb liturgikus énekeket, zenei műveket tanultak meg, amelyekkel a miskolci zárófesztivál liturgikus részein is szolgáltak.

Word of Papyrus – Bibliai idézetek papíruszon

A résztvevők az ősi íráskultúrán keresztül a Bibliát még részletesebben megismerve megtanulták azt is, hogyan lehet papíruszra írni a legrégebbi újszövetségi kéziratok stílusában.

Magis-kör

A Magis alatt minden résztvevő kis körben megosztást tart a napról, elmondva élményeit, tapasztalatait, érzéseit, valamint megosztják egymással, hol volt jelen Isten számukra azon a napon.


Záróprogram – Miskolc Magis Fesztivál

A Miskolcra érkezők regisztrációja a Jezsu udvarán

A háromnapos záróprogram a miskolci jezsuita gimnáziumban zajlott. A 11 experimentum résztvevői itt találkozhattak először egymással. Változatos programok adtak teret a régi magisos történetek felelevenítésére és új barátságok megszületésére, találkozásokra, beszélgetésekre. A jezsus öregdiákoknak és az iskola munkatársainak köszönhetően a vendégek valóban otthon érezhették magukat a miskolci komplexumban. Hálát adunk Istennek a találkozó kegyelmi pillanataiért, a Magis szellemiségének megtapasztalásáért több mint 200 hitében elkötelezett fiatallal. Nagyboldogasszony közbenjárását kérjük a következő találkozó szervezőire, a horvát jezsuitákra!

A fesztivál első programjaként Nagy Bálint SJ három jezsuitával és két Sacré Coeur-nővérrel beszélgetett a Magis jelentéséről, hitről, imádságról.

Péntek a bűnbánat estéje volt. A fiatalok három órán át együtt virrasztottak a miskolci templomban, miközben az épület előtti téren szentgyónásra és lelki beszélgetésre is lehetőségük volt.

A szombati reggeli szentmise után a fiatalok számos – lelki, kirándulási, sportolási, strandolási, városnézési – program közül választhattak, melyeket a jezsus öregdiákok szerveztek.

Szombat este az önfeledt, közös ünneplésé volt a főszerep. Az experimentumok bemutatkozása után a Jezsu udvarán mianmari vagy éppen lengyel egy emberként ropta éjszakába nyúlóan az élőzenés magyar táncházban.

A fesztivál program és egyben a Magis Europe 2021 zárónapja Nagyboldogasszony ünnepén. A hálaadó szentmisét Vízi Elemér SJ magyar tartományfőnök tartotta több mint két tucat magyar és külföldi  jezsuita társaságában.

Frissítve: 2021. augusztus 18.