Mi köze Aquinói Szent Tamásnak és egy olasz jezsuitának a hipertextek létrejöttéhez?

A számítógép kezdetben csak numerikus számítások elvégzésére volt fejlesztve. Szavakkal, szövegekkel mint adatokkal nem dolgozott. Roberto Busa (1913-2011) olasz jezsuita atya egyike volt az elsőknek, aki meglátta a számítógépben rejlő lehetőségeket irodalmi szövegek elemzéséhez. Busa teológusként Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae című művét tanulmányozta. Munkacsoportjával az Index Thomisticuson, vagyis Szent Tamás művének teljes indexelésén dolgozott. Ez óriási vállalkozás volt, mert a Summa Theologiae másfél millió sorból áll, több mint kilencmillió szót tartalmaz. A munka megkönnyítésére Busa atya segítséget keresett, ezért 1949-ben Amerikába utazott, és New Yorkban találkozott az IBM alapítójával, Thomas Watsonnal.

Azt javasolta neki, hogy a nem sokkal korábban kifejlesztett számítógéppel próbálja meg feldolgozni a Summa Theologiae-t. Mindezt ingyen kérte, mivel az olasz teológusnak anyagi háttér nem állt rendelkezésre a technikai fejlesztésre. Watson a hajmeresztő kérésre a következőket válaszolta: „Ön lehetetlent vár el ettől a géptől, ön sokkal inkább amerikai, mint mi vagyunk.”

A jezsuita atya csalódottságának adott hangot, és Watson elé tett egy IBM-lyukkártyát, amin a cég szlogenje állt: „A nehéz dolgot azonnal megoldjuk, a lehetetlen kicsit tovább tart.” A cégvezető ezek után elvállalta a csökönyös jezsuita kihívást adó feladatát, aminek megoldása a hipertext kidolgozása lett. A hipertext informatikai kifejezés: olyan speciális adatbázis, amelynek egyes részei egymással tetszőlegesen összekapcsolhatók, és az így létrejövő hiperkapcsok alapján a hagyományos lineáris megoldásoknál (például lapozás) gyorsabban kutathatók fel az egymással összefüggő információk.

Ha a bátor Roberto Busa SJ nem kéri Aquinói Szent Tamás művének indexelését az IBM-től, akkor valószínűleg most nem tudnánk böngészni az interneten, nem tudnánk linkeket megnyitni, de még e-mailt sem használnánk.   Az Index Thomisticus természetesen elérhető a neten, ide kattintva.

Forrás: https://www.ucatholic.com/blog/hypertext-how-thomas-aquinas-and-a-jesuit-priest-are-responsible-for-giving-computers-words/?platform=hootsuite

Frissítve: 2019. március 19.