Minősített adománygyűjtő

A Jézus Társasága Alapítvány 2015. november 4-én hivatalosan megkapta az Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítést.

Nagy lépés ez, komoly elismerés a jelenlegi civil szférában is. Magyarországon eddig összesen tizenöt, többnyire nagy civil – mint Unicef, SOS Gyermekfalvak Magyarország, vagy Greenpeace – rendelkezik ezzel a minősítéssel. Több hónapos monitoring, és azt megelőzően komoly dokumentációszervezés és rendezés előzte meg a minősítés elnyerését.

A Jézus Társasága Alapítványt 1991-ben hozták létre és azóta végzi a jezsuita rend szolgálatai számára a forrásteremtő munkát. Többek között olyan elismert intézményeket tart fenn vagy támogat, mint a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, az Életrendezés Háza vagy a Gyökerek tábor.

A Jézus Társasága Alapítvány az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének minősített tagszervezetévé vált, s mint ilyen, aláírója az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének, melynek előírásait magára nézve kötelezőnek fogadja el. Etikus adománygyűjtő szervezetként az alapítvány vállalja, hogy elkötelezetten átláthatóan és dokumentált adománykezeléssel működik.

minositett_adomanygyujto

A minősítés, s így az önszabályozó Testület célja, hogy a Magyarországon működő szervezetek, melyek adománygyűjtéssel foglalkoznak, gyűjtéseiket etikusan kezeljék. A gyűjtéseket a tagszervezetek világosan megfogalmazott célokra indítják, a befolyt összegeket az adott célokra fordítják, és a felhasználás, valamint az elszámolás az átláthatóság követelményeinek megfelelően történik meg.

Az alapítvány örömmel vállalta a megmérettetést, s büszkén áll jó példaként a többi civil szervezet közé első egyház közeli szervezetként.

Az alapítvány honlapja további hasznos információkkal szolgál a jezsuita alapítvány munkájáról és elkötelezettségéről: www.jta.jezsuita.hu

Frissítve: 2016. július 26.