Keresztény óvodát vesznek át a miskolci jezsuiták

„Csodálatos lehetőség, hogy a másokért élő, Jézus Krisztus példáját követő emberek nevelését egész kicsi korban elkezdhetjük” – így kommentálta Holczinger Ferenc SJ, a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium igazgatója, hogy a rendtartomány szeptember 1-jével átveszi a helyi, keresztény szellemiségű Szent Miklós óvodát. Az ovi mostantól része lesz a JEZSU közösségének, ezt jelzi az intézmény új neve is: Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda. Szelenge Judit írása.

A rendtartomány köszönettel tartozik az óvoda alapítójának, Szőke Gábornénak, aki nyugdíjba vonulása előtt megbízható kezekbe kívánta átadni az általa létrehozott alapítványi intézményt. Marika elkötelezett görögkatolikus keresztényként fejlesztette és irányította az óvodai nevelést, sőt a 90-es években Miskolcon az ő kezdeményezésére indult el az egyházi óvodai nevelés. 

Holczinger Ferenc hangsúlyozza: az óvodában is a Szent Ignác-i pedagógia elveit kívánják alkalmazni, melynek alapja a személyes törődés, és legfontosabb elemei az egészséges életre nevelés, a nyitottság Isten személyes hívására, a hitélet, a közösségi és nemzeti értékek művelése, a szülőkkel való szoros együttműködés a gyermekek lelki nevelésében, a teremtett világ lelkiismeretes gondozása,  idegen nyelvek és kultúrák megismerése által nyitottság a nagyvilágra, valamint az Istentől kapott talentumok kamatoztatása a közösség javára.

A további fejlesztésekről szólva az igazgató előrevetítette, hogy az óvodát közelebb szeretnék hozni az iskola kampuszához, „hogy jobban kihasználjuk a Jezsu feltételeit az óvodai nevelésben. A sportolási lehetőségek, a teremtett természet közelsége, valamint a templom közelsége is indokol egy ilyen álmot.”

A JEZSU természetesen a keresztény értékrend szerinti pedagógiai programot viszi tovább, és épít a meglévő nevelőközösség tapasztalatára, szakmai tudására. A nyár folyamán a szokásos karbantartási munkálatok mellett – a szülők támogatásával és munkájával – felújítottuk az óvoda kültéri játszóterét is. 

 

 

Frissítve: 2021. augusztus 17.