Mit csinálnak a vietnámi katolikus emberek a holdújév ünnepnapjain?

A holdújév (Tet holiday) vagy a tavaszünnep a legkülönösebb és leghosszabb ideig tartó ünnep, amikor minden vietnámi katolikus ember szeretné az Istennek, a családjának és mindenkinek a legjobbat nyújtani. A vietnámi holdújévi hagyományok mellett, mint az újévi jókívánságok, „a gyerekeknek adott szerencse pénz” vagy a nagy családi összejövetelek, a katolikus ember számára ott vannak még a lélekemelő szentmisék. Általában ezen az ünnepen ők mind hálát adnak az Úrnak, aki maga az örök Tavasz.   

A holdújév vigíliája mindig mindenkinek szent éjszaka. Természetesen, a vietnámi katolikus emberek megünnepelik az éjszakai misét. Összegyűlnek egy templomban, hogy imádkozzanak, és együtt adjanak hálát Jézus Krisztusnak! Istené a hála, mert Ő szeretett és vigyázott mindenkire az elmúlt évben, ahogy mindig teszi. Imádkoznak egymásért és ezért remélik, hogy az Úr bőségesen megáldja mindannyiuk életét. Ezen a misén azt kívánják maguknak és családjuknak, hogy boldogsággal és békességgel lépjenek be az új évbe.

A legfontosabb nap mindig a tavasz első napja (az európai naptár szerint ebben az évben január 28.). A vietnámi katolikus emberek ilyenkor ünneplik a holdújév első szentmiséjét. Hálát adnak Istennek az újévért és az életükért. Ezen a misén a közösség minden tagja elvehet egy „tavaszi bimbót” (amely valójában díszes papírra írt üzenet, jó kívánság vagy bölcsesség, egy virágzó fára akasztva). Ezek evangéliumi mondatok, amik egy jó év felé vezetik őket; utána mindenki „Áldott, boldog és békés új évet!” kíván egymásnak.

A tavasz második napja az, amikor kifejezik az őseiknek és szüleiknek a hálájukat. Ezen a misén ők külön imádkoznak nemcsak szüleikért, hanem őseikért is. Közben a szüleik és nagyszüleik remélik, hogy a gyerekeik mindig megkapják Isten áldását nemcsak tudásban és emberségben, hanem lélekben is. Így Isten segítségével sikeres, jó, erkölcsös és erényes emberek lesznek.

A vietnámi katolikus emberek a harmadik holdújévi misén a sikeres évért, jó termésért imádkoznak. Ezen a misén hálát adnak Istennek, aki a természet uraként olyan új évet ad nekik, amely jó lesz a mezőgazdaságnak és a munkának. Mindenki imádkozik Istenhez, aki erőt ad és segít nekik, hogy minden nagyon jó és kellemes legyen ebben az új évben. A megfelelő munka és a boldog élet mindenki számára a legfontosabb óhaj.

A tavaszi napokon, a vietnámi katolikus emberek Isten áldásait kérik. Így ők maguk és családjaik az egész évben szerencsések lesznek és békében élhetnek. Ezért sok mondatukban és kívánságukban az fejeződik ki, hogy hisznek az Isten előrelátásában és irgalmasságában. Akkor a tavaszi boldogság kiárad mindenkire, akikkel ők találkoznak és beszélgetnek.

Reméljük, hogy ebben a holdújévben Isten kapcsolatba kerül mindenkivel, mert akkor nekik áldott tavaszuk és békés holdújévük lesz.

Áldott, boldog holdújévet mindenkinek!

Magyarország, 2017. január 25.

Phạm Đình Ngọc SJ

u.i.: Köszönetemet szeretném kifejezni tanáromnak és barátomnak, akik segítettek ennek a cikknek nyelvi szempontból való kijavításával.

Frissítve: 2017. február 01.