Mit mondott Ferenc pápa az üldözött keresztények segítéséért felelős államtitkárnak?

Munkája során a Jezsuita Menekültszolgálattal is együttműködik Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár. Beszámoló a Közel-Keleten nyújtott helyi támogatás lehetőségeiről és arról, 2018 októberi találkozójukon, amikor hazánkban tanuló üldözött, fenyegetett keresztény közösségből származó fiatalokat kísért Rómába, mit mondott neki Ferenc pápa. Szőnyi Szilárd interjúja.

– Hány olyan elismert menekült él, tanul Magyarországon, akinek a kereszténysége miatt kellett elmenekülnie hazájából?

– Magyarország elutasítja a migrációt, de védelmébe veszi azokat, akiket életveszély fenyeget. A kifejezetten üldözött keresztény menekültek számáról nem áll rendelkezésre adat, ugyanakkor a Hungary Helps Program részeként több mint 160 olyan, válságrégióból érkezett keresztény fiatalnak biztosítunk ösztöndíjat, akinek célja, hogy tanulmányaik után hazatérve erősítsék közösségeiket.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy visszatérjenek a szülőföldjükre?

– Olyan fiatalokat hívtunk meg az ösztöndíjra, akikről egyházi vezetőik nyilatkoztak, hogy elkötelezettek közösségeik iránt. Legtöbben olyan képzésekre jelentkeztek, amelyekre leginkább szükség van ott, ahonnan érkeztek. Ilyenek az építész vagy kőolajmérnöki szakok.

– Szeptemberben elindult a Hungary Helps keretében felépített iraki iskola. Mi a következő cél?

– Az iraki iskola felépítése belső menekült gyermekek számára programunk egyik fontos eredménye, de számos más projekt közül csupán az egyik. Magyar adományból építették újjá az iraki Tell-Aszkuf települést, amelyet korábban az Iszlám Állam foglalt el, és a harcokban több száz épület megsérült. Az 1300 onnan elüldözött családból az újjáépítés után ezer visszatért otthonába. Jelenleg öt országban nyújtunk ilyen és hasonló segítséget a Közel-Keleten és Afrikában.

– Októberben Ferenc pápával volt alkalma szót váltani, amikor hazánkban tanuló üldözött, fenyegetett keresztény közösségből származó fiatalokat kísért Rómába. Mi volt a találkozó tanulsága?

– Ferenc pápa azt mondta, mélyen megérinti az, amit a magyar kormány tesz az üldözött keresztényekért, és dicsérte a magyar szolidaritást. Ez az elismerés az egész nemzetnek szól, és megerősít minket küldetésünkben.

– Noha a Jezsuita Menekültszolgálat tevékenysége nem korlátozódik a keresztényekre, lát-e kapcsolódási pontot az államtitkárság és az ő tevékenységük között?

– Magyarország álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért a kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a háborúban sokat szenvedett, menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba. Programunk nevének jelentése „Magyarország segít”, és hazánk segítsége nem korlátozódik egy közösségre. Ennek érdekében több karitatív szervezettel, így az általunk nagyra tartott Jezsuita Menekültszolgálattal együtt segítünk a bajba jutottakon, szükséget szenvedőkön.

(A cikk a magyar jezsuiták negyedéves lapja, a M.I.N.D. téli – a rend szociális munkájával foglalkozó – számában jelent meg.)

Adománygyűjtés a jezsuita Szociális Alap javára

A magyar jezsuita rendtartomány az intézményeiben, kezdeményezései által kiterjedt, szerteágazó és sokszínű szociális tevékenységet végez. Templomainkban, a helyi színtereken is számottevő szociális és jótékony munka folyik, gondoljunk csak a jótékony tevékenységeket támogató perselyes gyűjtésekre, a karitász tevékenységére, vagy egy-egy rászoruló család, személy támogatására.

A jezsuiták által alapított Jézus Társasága Alapítvány azzal a céllal hozta létre a Szociális Alapot, hogy ehhez a sokfelé ágazó szociális tevékenységhez nyújtson támogatást. Az alapítvány a helyi igényeknek megfelelően anyagi támogatást biztosít a szociális tevékenységet végző jezsuita intézményeknek és kezdeményezéseknek, ahol lehetőséget teremtenek a hátrányos helyzetű felnőtteknek, menekülteknek és rászorulóknak a továbblépésre, hogy ők is kibontakoztathassák tehetségüket, bátran merjenek álmodni.

Legyen részese Ön is szociális küldetésünknek! Kérjük, tegyen hozzá a jezsuita Szociális Alaphoz, hogy a további években is nyújthassunk helyi támogatást a rászorulóknak!

Támogatását utalással a Jézus Társasága Alapítvány

11100104-18064333-12000007 (CIB Bank Zrt.)

számú bankszámlaszámára küldheti.

Postai befizetéssel is célba juttathatja adományát, ehhez kérjük, a mellékelt csekken karikázza be a „Szociális Alap” megjelölést! A kampány időtartama: 2018. december 1. – 2019. március 31.

 

Frissítve: 2019. január 06.