Mit várhatnak Trumptól a katolikusok?

Szilvay Gergely újságíró néhány hónapja New Yorkban tartózkodik. Az elnökválasztási kampány utolsó időszaka, a meglepő választási eredmény kapcsán kérdeztük – valamint az amerikai katolikusok politikai hovatartozásáról, Trump elnökségének lehetséges hatásairól a helyi katolikus egyházra.

Milyen hatása van Trump megválasztásának, hogyan látod ezt közelről?

Csodálkozás, kiábrándultság, sokk – ezek a reakciók érkeznek a hírre, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Még azok sem jósoltak volna ilyen eredményt, akik mindenképp Hillary Clinton ellen szavaztak, és Trump volt számukra a kisebbik rossz.  Rá kell mutatnunk, hogy akik még most is csürhézik Trump szavazóit, azok azok, akik miatt a demokrata Hillary, és a Republikánus Párt időközben elvérzett többi jelöltje elvesztette ezt a választást. Ha demokráciát játszunk, nem csürhézhetjük le a választók jelentős tömegét, jelen esetben az Egyesült Államok középső részét és majdnem az egész vidéket.

trump_parbezsedhaza
Donald Trump és Mike Pence

A pánik azonban alaptalannak tűnik New Yorkból. Donald Trump egy bejáratott intézményrendszer élére fog kerülni. Nem tud majd akármit megtenni, és talán ha a kemény odaszólások nem is fognak hiányozni a részéről, számos beígért intézkedést csak módjával fog tudni végrehajtani. Remélhetőleg többé-kevésbé hallgatni fog a tanácsadóira – és az alelnökére. Szerintem ugyanis Trump „megmentője” alelnöke, Mike Pence lesz.

A teljes interjú a Párbeszédháza Reflexió oldalán olvasható: http://parbeszedhaza.hu/reflexio/

Frissítve: 2016. november 10.