Négy gyertyaláng mellett a P. Generálissal

Vértesaljai László jegyzete

Advent negyedik vasárnapján, a reggeli nyolcas közösségi misére gyülekezünk a Nativitas kápolnánk sekrestyéjében. Lello ma a főcelebráns, vagyis Raffaello Lanzilli, úgy ötvenötös nápolyi jezsuita, aki 23 éven át Albániában szolgált, mint a jezsuiták vezette szkutari szeminárium spirituálisa és rektora. Most két éve került Rómába, a házunkba és a Püspöki Szinódus titkárságán dolgozik. Mélylelkű, bölcs ember.

Amikor pontban nyolckor tizenketten kivonulunk a kápolnába, látjuk, hogy a skolasztikusaink nincsenek jelen, mert lelki napra vonultak vissza a Városon kívül. Ám helyettük is ott a P. Generális a második padban, ahogy korábban is szokott, úgy havonta egyszer átjött hozzánk a Kúriáról, hiszen szomszédok vagyunk és részt vett a szentmisén. Most mi szépen patyolat albában, lila stólával misézünk, annak rendje és módja szerint, ő pedig egyedül a nép. El Pueblo!

Hát nem sokat változott! Pont úgy néz ki, mint korábban, civilben, kockás ingben, pulóverrel, csak a megszokott tornacipő helyett van a lábán egy erős túrabakancs, gondolom, a mise után sétára indul, esetleg többre is… És ugyanoda ül, mint korábban. Bajsza is, hajszálpontosan ugyanaz.

Hogy miért is mondom ezt? Hogy nem a ruha teszi! És a cím sem teszi. Hanem inkább a megbízatás, a szolgálat teszi. És a P. Generális szolgált.

Nálunk rendszerint a skolasztikusok szolgálnak lektorként, ők olvassák az olvasmányt és a zsoltárt és ők az oltárszolgák is. Most helyettük váratlanul és meglepetésszerűen a P. Generális lép az ambóhoz és jó olaszos intonációval, de félreérthetetlen spanyol akcentussal olvas.

Áldozáskor ő is közénk lép, de minthogy civilben van, a sor végére áll és áldozik utoljára, majd purifikál, pontosan úgy, mint ahogy a római katolikus anyaszentegyházunk előírja. Utána visszaül a helyére, mint aki jól végezte a dolgát.

A sekrestyében Lellonak igazi hálával megköszönjük a keresetlen és őszinte homíliáját, mire huncutul mondja: Hjah, rendes ministránsom volt!

P. Sosa ugyanolyan venezuelai jezsuita maradt generálisként, mint az argentin Bergoglio társa pápaként. Egyszerűen normálisak. Azt hiszem, intra ecclesiam, ezt értik olyan nehezen!

A teljes anyag a vatikáni árdió honlapján hallgatható meg: http://hu.radiovaticana.va/news/2016/12/20/n%C3%A9gy_gyertyal%C3%A1ng_mellett_%E2%80%93_a_p_gener%C3%A1lissal/1280463

Frissítve: 2016. december 22.