Negyvenéves a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat

A Jezsuita Menekültszolgálatot (Jesuit Refugee Service) a hazájukat százezrével elhagyó vietnami menekültek kétségbeejtő helyzete hívta létre 1980-ban. A vietnami háborút követően tömegek kényszerültek otthonuk elhagyására, és vágtak neki (gyakran veszélyesen túlzsúfolt) csónakokon a dél-kínai tengernek. A Jézus Társasága akkori generálisa, Pedro Arrupe, látva mindezt, felvette a kapcsolatot több mint 50 provinciával, és arra kérte rendtársait, minden tőlük telhetőt tegyenek meg, hogy javuljon a vietnami menekültek tragikus helyzete.

Negyven évvel alapítása után a JRS a világ 56 országában van jelen. Humanitárius segítséget nyújt, jelen van befogadóközpontokban és menekülttáborokban; lakhatási és oktatási programjaival segíti a menekültek társadalmi befogadását és beilleszkedését.

A magyar jezsuiták 2015-ben hozták létre a Menekültszolgálat magyar irodáját, válaszként a Magyarországot is érintő menekültválságra. Lakhatási és oktatási programjainkon keresztül azóta is támogatjuk a Magyarországra érkező menekülteket.

November 14-én a JRS – a járványhelyzetre való tekintettel – online ünnepelte alapításának 40. évfordulóját. Itt olvasták fel Ferenc pápa levelét, amelyet Thomas H. Smolich jezsuitának, a szervezet nemzetközi igazgatójának küldött.

„Alapvető fontosságú, hogy baráti kezet nyújtsatok azoknak, akik magukra maradtak és akik elszakadtak családjuktól. (…)

Bízom benne, hogy semmilyen személyes vagy intézményi megtorpanás vagy kihívás nem vonja el figyelmeteket és nem veszi el a kedveteket attól, hogy nagylelkűen válaszoljatok arra a sürgős meghívásra, hogy elő kell segíteni a közelség és a találkozás kultúráját azok jogainak elszánt védelme révén, akiket minden nap elkísértek.”

A mi magyar irodánk néhány héttel később, december 1-én csatlakozott az ünnepléshez egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel. Az elmúlt 40 év tanulságairól, a jelenünk örömeiről és kihívásairól, illetve a jövő lehetőségeiről Szőnyi Szilárd, a jezsuita Kommunikációs Iroda vezetője kérdezte a meghívott vendégeket.
A beszélgetésben részt vett Florence de la Villeon RSJC, a Nemzetközi Női Szerzeteselöljárói Szövetség (UISG) menekülteket támogató projektjének vezetője; Jose Ignacio Garcia, az európai Jezsuita Menekültszolgálat igazgatója; Yuriy Thykovlis, a Vatikán Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma Migránsok és Menekültek szekciójának kelet-és közép-európai koordinátora; magyar részről pedig Kővágó Emese, a JMSz szolgálatvezetője.

Hálásak vagyunk, hogy a magunk öt évével részei lehetünk a JRS történetének, és azért is, hogy ezt a járvány ellenére is együtt ünnepelhettük.

(A beszélgetésről készült felvételt hamarosan elérhetővé tesszük a YouTube-on.)

Frissítve: 2020. december 08.