Eucharisztikus naptól a hivatásgondozásig

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus több programjához is kapcsolódnak a jezsuiták. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy kivel, hol, mikor és milyen rendezvény keretében lehet találkozni. Emellett a Jézus Társasága magyar és külföldi tagjainak vonatkozó írásaiból, nyilatkozataiból ajánlunk olvasmányokat, hallgatnivalót Nemeshegyi Pétertől Pedro Arrupéig, és Szabó Ferenctől Koronkai Zoltánig.

A NEK után

Jezsuiták élményei a NEK-en


JEZSUITA KÖTŐDÉSŰ PROGRAMOK A NEK-EN

Szeptember 3-26.
Gyukics Péter fotókiállítása Az eucharisztikus tér címmel az 1945 utáni hazai keresztény templomépítészet remekeiről a Párbeszéd Házában.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 4.
Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja című zarándokfilmjének bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban 17 és 19 órakor (az első időpontban magyar, a másodikban angol nyelven).
Részletek és jelentkezés ezen a linken.

Szeptember 4-12.
A Jezsuita Kiadó sátorral lesz jelen a Szent István Könyvhéten a Szent István-bazilika előtti téren.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 5.
A Jézus Szíve Jezsuita Templom közössége együtt vonul gyalogosan, zászlókkal, énekszóval a NEK nyitómiséjére a Hősök terére. Gyülekező 11 órától, indulás 11.30-kor a templom elől.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 6.
Tematikus eucharisztikus nap a Párbeszéd Házában és a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. 15.30-kor meditatív kenyérsütés nővérekkel, 16 órakor meditatív táncok szerzetesekkel, 18 órakor Koronkai Zoltán SJ Eucharisztia: A barátság szentsége című könyvének bemutatója, 20.30-kor pedig szentmise a Jézus Szíve-templomban.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 6.
Jean-Claude Hollerich jezsuita bíboros, luxemburgi érsek előadása a Jézus Szíve-tisztelet mai formáiról, Hiba György SJ tolmácsolásával a vásormajori Jézus Szíve-templomban 15 órakor, utána szentmise.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 6.
Koronkai Zoltán SJ dedikálja Eucharisztia: A barátság szentsége című könyvét a Szent István-bazilika előtt 10 órától.
Részletek a linken.

Szeptember 6-10.
Taizéi imaórák taizéi testvérek részvételével a NEK hetében a Jézus Szíve-templomban szeptember 6-án és 7-én 19.30-kor, szeptember 8-án, 9-én és 10-én 17 órakor, utóbbi napon 19.30-kor is.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 7.
A kassai vértanúkra – a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeire –  emlékező ünnepi szentmise 17 órakor a Jézus Szíve-templomban. Ezen a napon a szokásos esti mise elmarad, helyette a NEK-hez kapcsolódva 18.30-tól csendes szentségimádást, 19.30-tól taizéi imaórát tartunk.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 7.
Beszélgetés Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, valamint Siklósi Beatrix-szal, a Kossuth rádió igazgatójával az üldözött keresztények között tett látogatásaikról, szeptember 7-én 18 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 8.
Horváth Márton Levente, Bucz Magor, Barta Gergely és Szabó Balázs jezsuita felkérésre, a NEK tiszteletére írott orgonaműveinek ősbemutatója. A darabokat a Jézus Szíve-templomban 19 órakor előadja: Kaposi Brúnó orgonaművész.
Részletek ezen a linken

Szeptember 9.
Szentségimádás és gyónási lehetőség többet között jezsuitáknál a Szent István-bazilikában.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 9.
„Szemlélhettem a csodát”: Sajgó Szabolcs SJ és Szerdahelyi Csongor újságíró mutatja be új beszélgetőkönyvét 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 9.
Ázsiából Magyarországra címmel beszélgetés  indiai, vietnámi és Fülöp-szigeteki szerzetesekkel, köztük a Sodrás utcai jezsuita rendházban élő Phamdinh Ngoc József SJ-vel 16 órakor a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.
További részletek ezen a linken.

Szeptember 10.
Lökösházi Mária énekművész és Ács Dávid orgonaművész koncertje az öröm, az ujjongás témája jegyében 19.30-kor a Jézus Szíve-templomban. Többek között elhangzik W. A. Mozart Exultate, Jubilate című műve.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 10.
A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonaművésze, Kaposi Brúnó estje Isten-rejtelem címmel 19 órakor a Szent Lipót-templomban (1221 Budapest, Savoyai Jenő tér). Műsoron évszázadok muzsikája a barokk kortól napjainkig.
Részletek ezen a linken.  

Szeptember 11.
Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című kötet bemutatója 10.30-kor a Szent István Könyvhéten a Szent István-bazilika előtti téren.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 11.
Családi nap a Margitszigeten 10 és 15 óra között. Az alkalmon jelen lesz Nagy Bálint SJ hivatásgondozó, a Szentjánosbogár és az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat is. A nap során jezsuita gyóntatók állnak rendelkezésre. Az alkalmon a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium teljes 10-11-12 évfolyama több mint 300 fővel vesz részt.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 11.
Az Encuentros Énekegyüttes CD-bemutató koncertje a Szent István-bazilika előtt 11 órakor Harmat Artúr vegyeskari egyházzenei műveiből. Közreműködik: Sirákné Kemény Kinga és Sajgó Szabolcs SJ; a CD-n utóbbi néhány verse és elmélkedése is segíti a lelki ráhangolódást.
Részletek ezen a linken.

Szeptember 12.
A Jézus Szíve Jezsuita Templom közössége együtt vonul gyalogosan, zászlókkal, énekszóval a NEK zárómiséjére a Hősök terére. Gyülekezés 8:30-tól, indulás 9 órakor a templom elől. Az alkalmon a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium teljes 10-11-12 évfolyama több mint 300 fővel vesz részt.
Részletek ezen a linken.

A kongresszus összes programja ezen a linken, a magyarországi szerzetesrendekhez kötődő események pedig itt érhetők el.


Nemeshegyi Péter SJ eucharisztikus írásai

Szabó Ferenc SJ eucharisztikus írásai

Koronkai Zoltán SJ eucharisztikus írásai, videói

A FENTI TÉMAKÖRÖKET EZEN A LINKEN MEG IS LEHET HALLGATNI

A kötet megvásárolható a jezsuitakiado.hu weboldalon

Koronkai Zoltán SJ videósorozata az Eucharisztiáról

Hofher József SJ eucharisztikus írásai

Pedro Arrupe SJ eucharisztikus írása


Jezsuiták a médiában a NEK-ről

Frissítve: 2021. szeptember 15.