Jezsuita blog Ferenc pápa kreatív hűsége a II. Vatikáni zsinathoz – I. rész

2013. március 13-án a bíborosi konklávé Ferenc pápát Róma püspökévé és az egyetemes egyház pápájává választotta. A pápa lelkipásztori és teológiai tevékenységét azóta is sokan és sokféleképpen értékelik, az egyházon kívül és belül egyaránt. Olykor szélsőséges vélemények, nemegyszer szenvedélyes vádaskodások is elhangzanak: egyesek azt emlegetik, hogy a pápa szakít az egyház korábbi tanításával és radikális újdonságokkal lép fel; mások szerint a tanítás lényegi tartalma nem változott, legfeljebb új kommunikációs stílusról van szó. Az ellentétes körülmények között nem könnyű eligazodni. Az alábbiakban – jórészt a jezsuita teológus Gerald O’Collins útmutatásait követve – azt vizsgálom, hogy hogyan viszonyul Ferenc pápa az egyház legutóbbi egyetemes zsinatának tanításához.

Jezsuita blog Ez tényleg olyan nehéz…(?)

Nagyon úgy tűnik nekem, hogy igen, pedig első ránézésre egészen egyszerű lenne. Csak néhány szó az egész és annyi minden megváltozhat tőle. De mi is ez egyáltalán?

Bejrút Én csak embereket ismerek

Vértanúk kora? Te adnád az életedet felebarátaidért? Felebarátaink, a menekülők, a közel-keleti népek, akiknek menekülniük kell otthonaikból. Frans van der Lugt látta őket, az embereket, a felebarátokat. Azért élt, hogy megélje, és másokban is elmélyítse a lelki tapasztalatot: származástól, vallástól, nézetektől függetlenül minden ember értékes.

Oázis Remény és bizalom

Fórum ahhoz, hogy érzékeny és tabuként kezelt kérdésekről párbeszéd születhessen.

Állás A Párbeszéd Háza programszervező munkatársat keres

Feladatok: a Párbeszéd Háza közösségeivel és jezsuita intézményeivel való kapcsolattartás (terem- és technikai igények fogadása, rögzítése, ezzel kapcsolatban egyeztetések) programok és rendezvények kísérése (esetenként este vagy hétvégén) programlisták és címlisták karbantartása részvétel a programok népszerűsítésében (kapcsolattartás a sajtóval, hírlevélküldés, a programok feltöltése a Párbeszéd Háza médiafelületeire, plakátolás, az intézmény képviselete keresztény és egyéb találkozókon, fesztiválokon) … "A Párbeszéd Háza programszervező munkatársat keres" bővebben

Reflexió Krisztus közelsége a legbiztosabb lakhelyünk – A Szív májusi számából

Otthonok, amelyekben nehéz sorsú emberek élnek, itthon és a távoli Manilában; emberek, akik elveszítették az otthonukat, és most a gyökereiket próbálják megvetni; meleg családi otthon, ahol hat kisgyereket nevelnek nagy szeretettel; hajóskapitány, aki többet van távol, mint otthon; miért nem lehetünk otthon Európában; hol van Jézus otthona.