Reflexió A sivatagi atyák földjén – Kopt keresztények között Egyiptomban

Böjte Csaba ferences szerzetes, Sajgó Szabolcs jezsuita, Hölvényi György EP-képviselő, Siklósi Beatrix, a közmédia főszerkesztője és Marosi Géza operatőr az iraki keresztényeknél tett látogatásuk után most a kopt keresztényeknél jártak Egyiptomban. A november végi úton elkísérte őket Kveck Péter nagykövet is.

Jezsuita blog Embernek maradni – hittel, hit nélkül…

Egy jezsuita barátom mesélte nemrég, hogy van egy kedves barátnője, egy olasz lány, aki Londonban él. Nem embernek való élet az (infra-humano) – azt mondja. Persze – mind minden normális olasznak (s ezzel talán nincsenek is egyedül) – neki is leginkább az emberi kapcsolatok hiányoznak ott a csatornán túl. Azt meséli, hogy a körülötte élők mind iszonyúan sokat dolgoznak, a hétvégén pedig mindenki rengeteget iszik.

Jezsuita blog Patsch Ferenc a „Katolikus válasz”-nak (II.)

Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?

Inigo Élményeim az INIGO csoportvezető műhelyen

Korai kelés. Utazás. 5-ös busz. Rossz irány. Sok késés. Fáradtság. Kíváncsiság. Érdeklődés. Ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni, azt az érzést, ahogyan betettem a lábam a Sodrás utcai Lelkigyakorlatos házba. Megérkeztem, de ekkor még csak fizikálisan.  Az első, amit tapasztaltam a szívből jövő jókedv, humor és kíváncsiság. Rögtön egy csoportba találtam magam, ahol szert tettem az … "Élményeim az INIGO csoportvezető műhelyen" bővebben

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási infrastruktúra fejlesztése

EFOP-4.1.1-15-2016-00032 A Gimnáziumi létszám folyamatos bővülésével szükségessé vált a tantermi kapacitás növelése is. A három szaktanterem (fizika, kémia és biológia) magas színvonalú oktatási eszközöket fog biztosítani a diákok számára. A három plusz teremben közösségi foglalkozásokra, szakkörök megtartására lesz lehetőség. A Multifunkciós Közösségi Tér nagyobb iskolai rendezvényekre biztosít területet, ami megfelelő méretű aula hiányában szintén segíti … "Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási infrastruktúra fejlesztése" bővebben

Reflexió Én és a másik – A Szív novemberi számából

A másik nagyon sokféle lehet. Tartozhat a másik nemhez, nemzethez, valláshoz, más keresztény lelkiséghez, más társadalmi csoporthoz, szakmához. És az is előfordul, hogy én leszek „a másik”, mint pl. a kisebbségi létben élő keresztények a világ számos táján.

Jezsuita blog Patsch Ferenc a „Katolikus válasz”-nak

A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az sem felesleges), hanem az ügy érdekében. Hiszen manapság sokan ilyen fórumok (blogok) alapján tájékozódnak, mert nincs idejük és lehetőségük a körültekintő tájékozódásra. Ezért elhatároztam, hogy – a szerzők iránt nagy tisztelettel – ezúton reagálok a felvetéseikre.