Nyár végi koncertkülönlegességek a Jézus Szíve Templomban

Augusztus 20-án a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, egy hétre rá pedig a Corvina Consort énekegyüttes működik közre a vasárnap 11.00 órai nagymisén, és ad koncertet a szertartást követően a Jézus Szíve Jezsuita Templom Hangversenyek délidőben sorozata keretében.

Mára különlegességnek számít, de a két háború között még Budapesten is minden valamirevaló templomnak és egyházi iskolának volt rézfúvósai – a Szent István Bazilika fúvószenekara, Bencés Rezes, vagy a Regnum Marianum bandája nem csak egyházi körökbenszámított fogalomnak, és teljes jogú orgona-helyettesítő együttesnek. A toronyzenészek és városi fúvósok évszázados hagyományát a Jezsuita Szigethez legközelebb az1998-ban alakult Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes viszi tovább. A leggyakrabban kvintett felállásban koncertező együttest a Külsőjózsefvárosi Református Egyházközség presbitereként és zenei vezetőjeként is tevékeny Kovács Zalán László tubaművész alapította, aki immár csaknem két évtizede oszlopos tagja és művészeti vezetője az együttesnek. Tagjai zeneakadémistaként, illetve friss diplomásként – az együttes hazai és nemzetközi versenysikerei mellett – szólistaként is több tucat helyezést értek el megmérettetéseken. Évente közel száz fellépésük alkalmával játszottak Magyarország legjelentősebb koncert- és rendezvényhelyszínein, illetve szerte Európában. Televízió- és rádiófelvételeik mellett tizenegy hanghordozón hallható játékuk. Számos nagyszabású hazai fesztivál rendszeres fellépői és több koncertsorozat szervezői, 2007-ben megkapták az Artisjus Alapítvány különdíját. Repertoárjukon a klasszikus rézfúvós kvintett irodalom mellett saját átiratok, valamint számukra komponált darabok szerepelnek. Előadásukban az augusztus 20-án 11.00 órakor kezdődő nagymise keretében, illetve közvetlenül a szertartást követő fél órában Charpentier, Pachelbel, Telemann és Händel barokk örökzöldjei mellett XX. és XXI. századi egyházi rézfúvós darabok szólalnak meg, zárásként pedig Szent István ünnepe tiszteletére Erkel Ferenc hazafias dallamai csendülnek fel Sári Szabolcs és Vass István (trombita)Benyus Péter (kürt),Veér Mátyás (harsona) és Kovács Zalán László (tuba) előadásában.

Egy héttel később, augusztus utolsó vasárnapján a Corvina Consort énekegyüttes lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templom délideji koncertsorozatának vendége.A 25 éves fennállását ünneplő kamarakórus repertoárján öt évszázad egyházi és világi művei szerepelnek. Tagjai (Andrejszki Judit, Pintér Ágnes – szoprán; Draskóczy Balázs, Pászti Károly – tenor; Kalmanovits Zoltán – bariton; Demjén András – basszus) olyan művészek, akik más jelentős régizenét játszó együttesekkel is rendszeresen szerepelnek itthon és külföldön. Több tucatnyi rádió-, televízió- és lemezfelvétel közreműködői, és számos nagysikerű koncertet adtak különböző hazai- és külföldi fesztiválokon. Nemzetközi sikereiken túl a hazai hangverseny-életben is meghatározó szerepet tölt be az együttes. Negyedszázados tevékenységük gerincét jelentik hiánypótló tematikus ciklusaik, köztük Orlando di Lasso műveinek tíz évadon át ívelő megszólaltatása, vagy a Choralis Constatinus 500 sorozat, melynek keretében három egyházi év leforgása alatt elevenítették fel a Habsburg császári udvar énekes szertartásait a 15-16. századi gyakorlat alapján. A Corvina Consort augusztus 27-i műsorát a reneszánsz vokálpolifónia hatszólamú remekműveiből állította össze Kalmanovits Zoltán művészeti vezető. A délelőtt 11.00 órai nagymise keretében, illetve a szertartást követő fél órában Orlando di Lasso (c. 1532-1594) az egyházi év egyes ünnepköreihez komponált Mária-antifónái között az együttes egyházzenei repertoárjának felekezetenkénti sokszínűségét felvillantva, hallható lesz az itáliai Salamone Rossi (c. 1570-1630) héber nyelvű zsoltárszerzeménye, illetve Jan Pieterzoon Sweelinck (1562-1621) egyik genfi-zsoltár megzenésítése is.

A sorozatszeptemberben is folytatódik: orgona, cselló szóló, mesterharmónium és vegyeskar is hallható lesz az őszi vasárnapokon délidőben a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. A koncertekkivétel nélkül ingyenesek, de a szervezőkköszönettel elfogadnak adományokat a templom komolyzenei életének, és az orgona felújításának támogatására.

Az augusztus 20-i koncert letölthető plakátja

Az augusztus 27-i hangverseny szórólapja

Frissítve: 2017. augusztus 19.