Ők kapták idén a Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Hatvannégy országából 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett a magyar jezsuiták idei mozgóképes és fotós seregszemléjére. A legjobb kisjátékfilmnek, dokumentumfilmnek, aminációs-kísérleti alkotásnak, egyéni fotónak és fotósorozatnak járó kitüntetés mellett idén provinciánk lapja, a M.I.N.D. különdíját is kiosztották. A szemle filmjei december 2-ig megtekinthetők a faludifilmfestival.hu honlapon.

Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató, az FFJA vezetőségi tagja

25. alkalommal hirdette meg filmszemléjét és fotópályázatát a Párbeszéd Háza–Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Faludi Film és Média részlege. November 16. és 19. között a filmvetítések mellett számos filmszakmai és jezsuita témájú beszélgetést láthattak az érdeklődők a Premier Kultcaféban.

Legjobb filmek

A legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova „A” című filmje nyert. A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba – a zsűri értékelése szerint – finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával. 

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, „A celebration” című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. Témája hétköznapi: egy idős asszony és a gondozónője, akik ünnepként tudják megélni egymásrautaltságukat. 

Az animációs-kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin „Incipience” című alkotása győzött. Ahogy a cím is jelzi, ez a mű a keletkezés, a valóság kezdetének képi apoteózisa; a vízből kiindulva, a vízben, a vízen keresztül, kiváló operatőri munkával hozza közel a világ keletkezésének ősképeit.

Legjobb fotók

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh Youth” című alkotása nyerte, amelyben a fiatal kamaszok energiája ütközik meg a víz őserejével. A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit „Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában” című alkotása lett. 

Szita László (jobbra) átveszi a M.I.N.D. különdíját Szőnyi Szilárd felelős szerkesztőtől

Provinciánk negyedéves lapja, a M.I.N.D. szerkesztősége idén először osztott különdíjat. Szita László Hazafelé című alkotása a lap következő, téli számának borítójára is felkerül. Emellett számos más elismerést is kiosztottak a szombati eredményhirdetésen, az összes díjazott listája ide kattintva olvasható.

A szemle filmjei és fotói december 2-án délutánig megtekinthetők a faludifilmfestival.hu honlapon. A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán kiállítás nyílik a Párbeszéd Házában. A szemle jövő évi témája a „Testvér” (Brother) lesz.

 

Frissítve: 2022. november 21.