Olasz szertartás, spanyol könyörgés, angol szentlecke, francia prédikáció – jezsuita alumnusok Nápolyban

A tavaszi Európai Jezsuita Alumnitalálkozót Nápolyban tartották április 5-7. között. A magyar jezsuita öregdiákok közül három fő volt jelen. A Szent Ignác szakkollégium képviseletében Ürmös Dániel és jómagam, a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium képviseletében Nagy Luca vett részt az eseményen. Pogrányi Anna beszámolója.

Az európai jezsuita öregdiákszervezetek képviselői évente kétszer találkoznak. Az eszmecserék célja főként a kapcsolattartás és tapasztalatmegosztás, illetve az európai szinten futó projektek egyeztetése, előmozdítása. Ennek fényében telt a kétnapos program, megfűszerezve a dél-olaszos szervezés izgalmaival.

A program péntek este kezdődött. Az impozáns Chiesa del Gesù Nuovo di Napoli jezsuita templomban találkoztunk Nápoly történelmi városközpontjában. Az épület megtekintése után a fiatal résztvevőkkel ismerkedtünk – ezen a találkozón az eddigi legnagyobb, egyharmad arányban vettek részt az ifjabb korosztály képviselői. A vacsora nem is lehetett más, mint pizza, majd egy éjfélig nyúló városnézés keretében fedeztük fel a földalatti Nápolyt, vízvezetékek, katakombák és alagutak együttesét.

A szombatot és vasárnap délelőttöt nagyrészt megbeszélések és előadások tették ki. A program hagyományos módon az országok beszámolóival kezdődött. Míg a nyugat-európai szervezetek az éppen futó eseményeikről, magas létszámú alumniközösségeik szervezéséről tudtak hírt adni, addig a közép-európiai országok (Lengyelország, Litvánia, Magyarország) egy sokkal fiatalabb öregdiákközösség kezdeti szerveződéséről.

Alain Deneef, a WUJA (Word Union of Jesuit Alumni) vezetője a Brüsszelben közeljövőben The Call to Public Life címmel szervezendő szemináriumról számolt be. Az esemény a politikához való irányultságunk, hozzáadott értékünk témáját feszegeti majd.

A találkozó további részében a 2021-es WUJA barceloniai világtalálkozó szervezése volt terítéken, melyre több mint ezer fő érkezését várják. A spanyol küldöttség beszámolt a találkozó céljáról és a főbb témákról, a fiatal alumnival pedig a programokról, előadások lebonyolításáról ötleteltünk.

Az előadások mellett jutott még idő nápolyi taxikalandra, egy gyönyörű Caravaggio-festmény megtekintésére és az olasz klasszikusokat (többek között Verdi, Puccini és a híres O sole mio) is felvonultató koncertre, a litván öregdiákok, Ieva Dudaité zongoraművész és Marija Dudaité operaénekes előadásában. A vasárnapot misével zártuk, ami igazán nemzetközire sikeredett, olasz szertartással, spanyol könyörgéssel, angol szentleckével és francia prédikációval.

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget! A következő európai találkozó ősszel, Litvániában lesz.

Frissítve: 2019. április 27.