Olvasható és megnézhető az arlói cigány mesemondók népmesekincse

 

A Hét esztendő, hét szempillantás című, Csipkés Vilmos és más arlói mesemondók meséit tartalmazó néprajzi kiadványt december 10-én a helyi jezsuita Jelenlét házban is bemutatták. Az arlói gyerekek nemcsak meghallgatták elődeik népmesei kincsét, hanem ízelítőt adtak tánctudásukból is, melyet a Máltai Szeretetszolgálat és a magyar jezsuiták felzárkózást segítő programjában szereztek.

Csipkés Vilmos, a Népművészet Mestere-díjas arlói cigány mesemondó idén megjelent monográfiáját december 10-én szülőhelyén is bemutatták a Hagyományok Háza és a jezsuita Jelenlét program közös szervezésében. Vilmos bácsi meséi fia, ifj. Csipkés Vilmos és a kötet egyik szerzője, Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó előadásában szólaltak meg az eseményen, de felvételről Csipkés Vilmos is mesélt a közönségnek. A bemutató a Szimfónia program növendékeinek és a Hencida Népművészeti Egyesület táncházával zárult.

„Az utolsó tündérmese-mondó”

Csipkés Vilmos a Kárpát-medence egyik utolsó kiemelkedő mesemondó egyénisége, a legkülönfélébb kalandokat kiálló hősök csodás világát megjelenítő tündérmesék előadója volt. A népmesekincs archaikus rétegét képező tündérmesék egyedi megformálásáért 2019-ben elnyerte a Népművészet Mestere díjat. A róla szóló, halála után megjelent kötetben Klitsie-Szabad Boglárka és Varga Norbert folkloristák egyszerre mutatják be a helyi  mesemondást mint közösségi eseményt, a mesemondót és repertoárját. 

A könyv a Hagyományok Háza Népmesetár című sorozatában jelent meg, melynek különlegessége, hogy a Kárpát-medence különböző nyelvjárásaiból származó mesemondók tudását nemcsak szövegesen, de hang- vagy filmmelléklettel is bemutatja. Az arlói cigányság narratív folklórjának, elbeszélői hagyományának behatóbb megismerésére Csipkés Vilmos 36 meséje mellett a Bodgál Ferenc és Kiss Gabriella néprajzkutatók által gyűjtött további 11 mese ad lehetőséget.

Frissítve: 2022. december 14.