Önkéntesek kerestetnek Európa legnagyobb, 2020 résztvevős passiójátékához Budapesten

Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvétkor előadott passiójáték, olyannyira, hogy a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta Krisztus szenvedéstörténetét. A rendszerváltás után csak néhány helyen éledt újjá ez a hagyomány.

A közösségek újjáépítésének alapkövei lehetnek az egy-egy település népességét megmozgató színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok. 2020-ban ezek közül a legfőbbé a budapesti Papp László Sportarénában 2020 önkéntes részvételével megrendezendő Passió 2020, Európa legnagyobb passiójátékává válhat. A történetet az elmúlt két évben a pasaréti ferences templomban már láthatták nézők – arról, hogy milyen élmény volt ez a szereplőknek és Meskó Zsolt forgatókönyvírónak (a Szabadság hídon tavaly nyáron tartott jezsuita szentmise rendezőjének), a Magyar Kurír korábbi interjújában lehet olvasni.

Az Aréna küzdőtere április 4-én színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. égisze alatt megvalósuló 70 perces passiójáték a ferences szerzetesek hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Ezek a passiójátékok mindig a kor emberének tekintetén keresztül látják a 2000 évvel ezelőtti történetet. A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves, pályakezdő fiatalember, aki kételyein, útkeresésén keresztül szemléli a Megváltó szenvedéstörténetét és jut el általa saját útjának megtalálásához.

A szervezők olyan, nem feltétlenül hívő, 12 évnél idősebb önkéntesek jelentkezését várják római katonáknak, római előkelőnek, jeruzsálemi asszonyoknak, férfiaknak, ifjaknak a passio2020.hu oldalon, aki szívesen részt vennének a kezdeményezésben, akár annak is esélyt adva, hogy őket is személyesen megérinti a szenvedéstörténet. Előképzettség nem szükséges, az viszont nem árt, ha a férfiak szakáll növesztését is vállalják. Mindenkire három jelmezes próba és két előadás vár április 4-én, virágvasárnap előtti szombaton, 15:00 és 19:00 órakor a Papp László Budapest Sportarénában.

További részletek az itt látható videóban.

Frissítve: 2020. január 21.