Önkénteseket keres a Jezsuita Menekültszolgálat

Az alábbiakban összegyűjtöttük, a nyáron hogyan lehet bekapcsolódni önkéntesként a Jezsuita Menekültszolgálat munkájába. A feladatok változatosak, a korrepetálástól a tolmácsoláson át az adminisztratív munkákig terjednek.

Az önkéntesekkel való együttműködés a kezdetektől fontos eleme a munkánknak: szociális és oktatási programunk egyaránt önkéntesek bevonásával zajlik. Az Ukrajnában zajló háború miatt ha lehet, most még nagyobb szükségünk van kreatív és elszánt önkéntesekre. A következő feladatokhoz várjuk önkéntesek jelentkezését.

segítség irodai ügyeletben

Helyszín: 1085 Budapest Horánszky utca 20.
Időpont: hétköznap 9 és 17 óra között (kérünk, hogy legalább 2 órát vállaljatok)

  • segítség a JMSZ ügyfeleinek fogadásban (segíteni eligazodni az érkezőknek/ellenőrizni a listát, hogy az jött-e, akit vártunk/vizeskancsót feltölteni)
  • az ügyfelek adatainak felvétele (egyszerű adatlap kitöltése)
  • telefonhívások fogadása
  • ügyintézés (pl. ügyfeleket elkísérni gyógyszertárba, vagy más kisebb feladatok – villanyóra leolvasása, stb.)
  • adminisztratív munka (pl. számlák szkennelése)
  • adományok leltározása

segítség középiskolás tábor szervezésében

Helyszín: 1085 Budapest Horánszky utca 20.
Időpont:  július 18-tól 29-ig, munkanapokon (napi 4-5 óra)

  • A feladat: ukrán középiskolás diákok napi foglalkoztatása. Az ideális jelentkező tud oroszul/ukránul és magyarul vagy angolul, kreatív és könnyen létesít kapcsolatot másokkal, szeret sportolni. A diákok délelőtt magyarul fognak tanulni, délutánonként pedig a magyar kultúrával és Budapesttel fognak ismerkedni.

középiskolás diákok korrepetálása

Helyszín: 1085 Budapest Horánszky utca 20.
Időpont: előzetes egyeztetéstől függ

  • A feladat: ukrán menekült középiskolások támogatása, korrepetálása, akik szeptembertől középiskolába mennek Budapesten. Elsősorban a főbb tantárgyak szókincsét kellene megismertetni velük (matematika, fizika, biológia, történelem, stb), valamint  kicsit átismételni az elmúlt tanév anyagát (korosztálytól függően).

szakmai szövegek fordítása

Helyszín: rövid (online) egyeztetés után bárhonnan végezhető
Időpont: változó

  • A feladat: dokumentumok ukránra, oroszra, illetve angolra fordítása.

tolmácsolás

Helyszín: változó
Időpont: változó

  • Ukránul, oroszul vagy angolul beszélő önkéntesek jelentkezését várjuk, akik alkalmanként tudnak tolmácsolást vállalni, segítve ezzel például menekült gyerekek beiskolázását.

Ha van olyan terület, amely itt konkrétan nem szerepel (pl. jogi tanácsadás, művészeti foglalkozások), de megítélésed szerint az adott területen szerzett tapasztalatoddal és kompetenciáddal segíthetnéd a menekültek társadalmi integrációját, keress meg bennünket, beszéljünk róla!

Fontos tudnod, hogy:
– szakmai segítséget (felkészítő képzés, rendszeres szupervíziós alkalmak, havonta kb 2 óra) biztosítunk, tehát nem leszel egyedül,
– sérülékeny közösséggel dolgozunk, így az önkéntes munkát kiemelten komolyan vesszük, és vannak betartandó szabályok.

Ha rugalmas vagy, empatikus, és nyitott arra, hogy más nyelvi és kulturális hátterű emberekkel találkozz, akkor nálunk a helyed. Töltsd ki ezt a jelentkezési lapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Frissítve: 2022. július 08.