Online mise, ima, lelki beszélgetés: jezsuita ajánlatok otthonlét idejére

A koronavírus-járvány felborította az életünket, és megpróbálja minden kapcsolatunkat, talán a hitünket is. Ahhoz, hogy visszataláljunk a lelkünkhöz, és istenkapcsolatunk megerősödjön, az alábbi kapaszkodókat kínáljuk azoknak, akik bekapcsolódnának az interneten elérhető liturgiába, imaalkalmakba, és online lelki segítséget szeretnének kapni. A következőkben témák szerint felsorolt lehetőségeket a következő linkeken napi, illetve heti  bontásban időrendbe szedtük; és ha nem szeretnénk elfelejteni az egyes alkalmakat, beállíthatunk „ébresztőket” a telefonunkon.

Szentmise-közvetítés

• Hétköznap 18, vasárnap 10 és 18 órakor a Jézus Szíve -templom Facebook-oldalán.
• Keddenként 16:30/15:30-kor (romániai/magyarországi idő), vasárnap 13/12 órakor  a marosvásárhelyi Jezsuita Udvar Facebook-oldalán.
Gyerekmise a miskolci jezsuitákkal vasárnap 9-kor a Youtube-on.
 Vasárnap 11 órakor Koronkai Zoltán SJ szentmisét mutat be a Szentjánosbogár közösségnek a Youtube-on.
• Vasárnap 11 órakor a torontói Szent Erzsébet plébánián Forrai Tamás SJ mutat be szentmisét, lásd a Facebook-oldalukat.
Sajgó Szabolcs SJ a jezsuita blogfelületen szempontokat fogalmazott meg az interneten közvetített szentmisén való részvételhez.


Élő imaalkalmak

• A miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium diákjai hétfőtől szombatig minden reggel 8-kor 3-5 perces imádságot tartanak a Facebook-oldalukon21:30-kor a helyi jezsuiták ugyanitt esti imát vezetnek, előtte, 21 órától pedig esti mesét olvasnak fel.
• 
Keddenként 19 órakor kerül fel a jezsuiták Youtube-csatornájára az aktuális INIGO-imaest.


Online lelki beszélgetés

Sok minden történik ilyenkor a lelkünkben: nagy hullámokat élhetünk át, és lehetnek kérdéseink, bizonytalanságaink, örömeink. Ezeket a legjobb Isten elé vinni, de olykor nehezen megy. Ilyen helyzetekre ajánlunk fel online lehetőséget (Skype, Messenger, Hangouts, Zoom, stb.) lelki beszélgetésre. A jezsuiták és az Ignáci Lelkiségi Központban képződött szakemberek által felkínált időpontokra lehet majd jelentkezni ezen a linken. (Gyónás nem lehetséges.)
A Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templom munkatársa, Tornya Erika Sacré Coeur nővér pedig  címen várja az online lelki beszélgetést igénylőket.


Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat

A mentálhigiénés, lelkigondozó szakembert igénylő kérdésekkel a jezsuiták támogatásával működő Oázist javasoljuk keresni. A szolgálat átállt az online és telefonos kísérésre, lásd a honlapjukat.


Szent Ignác-i imák


A Szent Ignác-i lelkiségből táplálkozó – szentírásalapú, meditációs, ritmikus, szemlélődő és egyéb – imák és más segédletek az androidos Ignáci Ima-alkalmazásban, illetve ezen a linken.


Examen

E sajátos jezsuita lelkiismeret-vizsgálat lényege: reggel, délben vagy este 15 percre elcsendesedünk, és vissza-, illetve előretekintünk az előző examen óta eltelt, valamint az előttünk álló időre. Számba vesszük, miben ismertük fel Isten jelenlétét, mi vitt közelebb hozzá, és akadt-e valami, ami eltávolított tőle. További részletek ezen a linken, s ugyanitt internetes és mobiltelefonos applikáción keresztül vezetett exament és reggeli imát is találunk.


Napi útravaló

Elmélkedés a napi evangélium alapján jezsuiták és önkénteseik közreműködésével hétfőtől péntekig az angol Pray as you go mintájára a Mixcloudon.


Vasárnapi gondolatok

Kiss Ulrich SJ gondolatai az evangéliumról minden vasárnap a Bonum Televízióban 6:30-kor és 18:30-kor, adás után elérhető a tévé Youtube-csatornáján.


Jezsuita videó- és hangarchívum

Youtube-csatornánkon, a Mixcloudon, a Soundcloudon és a Spotifyon számos lelkiségi témájú hanganyag található. Elmélkedések, imák, portrék jezsuitákról és társaikról a küldetésben.

Frissítve: 2020. május 05.