Online nagyböjti lelkigyakorlat (17.nap)

A mai kép: A tanítványait tanító Jézus (Mike Quirke)

 

Jézus tanítása – Fordítsd oda a másik arcodat is

Jézusnak volt hozzá önbizalma, hogy amikor szükséges, megváltoztassa a szabályokat.

A Szentírásban a törvény (MTörv 19,21) ezt mondja: „Szemet szemért”.

És mégis, Jézusnak volt bátorsága megváltoztatni a törvényt.

Vajon kellene, hogy nekünk is legyen ilyen önbizalmunk?

Van bátorságunk eldönteni, hogy korunk kultúrájában melyik törvény megfelelő?

Van bátorságunk változtatni azon, ahogyan környezetünkre, a nők helyére a társadalomban vagy bizonyos egyházi gyakorlatokra tekintünk?

A mai imádság 

Előkészület: Először csendesedj el, majd ajánld fel imaidődet Istennek, és kérd, hogy mindaz, amit gondolsz, érzel és elképzelsz, Isten dicsőségére legyen. 

Ajándék: Kérd, amire vágysz! Javaslat: Kérd, hogy örömmel kövesd Jézust!

Belehelyezkedés: Elképzelheted, amint ott vagy a hegyoldalon és hallgatod Jézust, vagy fontolgathatod a Szentírás szavait, és engedheted, hogy szokatlanságuk provokáljon, kihívást jelentsen számodra.

Napi szentírási idézet (Mt 5,38-48)

Hallottátok, hogy megmondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én viszont azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is! Ha valaki pereskedni akar veled, hogy elvegye ingedet, engedd át neki köpenyedet is! Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre! Aki kér tőled, annak adj, és aki kölcsön akar kérni tőled, attól ne fordulj el!

Hallottátok, hogy megmondták: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet! Én viszont azt mondom nektek, hogy szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, aki felkelti napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak egyaránt. Ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalomra számíthattok? Nem ugyanezt teszik a vámszedők is? És ha csak testvéreiteket köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik a pogányok is? Ti legyetek hát tökéletesek, ahogy mennyei Atyátok tökéletes!

 

Imabeszélgetés: Képzeletben beszélgess Jézussal! Mit akarsz mondani neki? És vajon hogyan válaszol?

Záróima: Fejezd be egy kötött imával, például a Miatyánkkal.

A mai zene: Szeretethimnusz (Varga Attila)

Frissítve: 2021. március 04.