Online nagyböjti lelkigyakorlat

Szabadulásra várva, szabadságra vágyva – Online nagyböjti lelkigyakorlat

A Manréza mindennapi személyes imádságra hív a nagyböjti felkészülés és Húsvét ünneplése idején. A Hamvazószerdától az Irgalmasság vasárnapjáig (a Húsvétot követő vasárnapig) tartó, a skót jezsuiták által kialakított mintát követő lelkigyakorlat otthon is végezhető. Alapja a személyes ima, amelyhez naponta érkezik segítség e-mailben. Igény szerint lehetőség lesz online közös, vezetett imádságra, valamint az imatapasztalatok megosztására kiscsoportokban.

Használati útmutatóCsatlakozz egy csoporthoz!Gyakorlati tudnivalókAdományozás

Az elmúlt lassan egy év korlátozásai különbözőképpen hatottak ránk, de közös a tapasztalat, hogy várjuk már a szabadulást. Emberi számítás szerint néhány hónap kérdése, hogy ismét teljesebben örülhessünk az életünket gazdagító régi-új lehetőségeknek. Addig pedig marad a várakozás, mely számunkra ebben az évben összefonódik a liturgikus felkészülési idővel, a nagyböjttel.

Szabadulni nemcsak a vírustól szeretnénk, hanem belső korlátainktól, életre nem vezető hajlamainktól, Isten nélküli utakra vezető megrögzöttségeinktől is. És amint készülünk annak a Húsvétnak a megünneplésére, amely teret nyit bennünk Isten gyermekeinek szabadságára, ismét halljuk a hívást, hogy gyakoroljuk magunkat az imádságban, a böjtben és a rászorulók segítésében.

Hívunk, hogy tegyük ezt ebben az évben közösen. Imádkozzunk együtt, keressünk módot arra, hogy ebben egymásra is támaszkodhassunk, és így fakadhassanak az önmegtartóztatás és a mások iránti nagylelkűség tettei. Közös online lelkigyakorlatot hirdetünk ezért azok számára, akik már megfordultak a jezsuiták dobogókői Manrézájában, vagy más úton ismerték meg a személyes imádságot, vagy most vágynak elindulni ezen az úton.

Hogyan használd ezt a lelkigyakorlatos anyagot?

Ha járatos vagy a Szentírással való imádságban, akkor talán a megszokott módon fogsz imádkozni nagyböjt napjaiban is. Szívesen ajánlunk figyelmedbe néhány imamódot, amelyekkel lehet, hogy még nem találkoztál. Bátran kipróbálhatod ezeket is. Az imamódok megismeréséhez segítséget nyújtanak a honlapon található leírások, amelyeket e-mailben is elküldünk majd. Másrészt a heti közös alkalmakon együtt is imádkozunk ezeken a módokon. 

Ismerd meg Jézust a Szentírás alapján!

Keresztényként hivatásunk, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha jól ismerjük őt. Ez a lelkigyakorlat arra hív meg, hogy szánj időt Jézus jobb megismerésére. Kiválasztunk az evangéliumokból olyan történeteket és Jézusnak olyan szavait, amelyek Jézus személyiségének és értékeinek különböző oldalait mutatják be. Egyesek talán vonzani fognak, mások esetleg kihívást jelentenek majd számodra.

Mindkettőre szánj időt, és próbáld felfedezni ezek hatását arra, hogyan látod Jézust, és miként éled az életed. Imádkozz és elmélkedj Jézusról, ahogyan a Szentírás mutatja be, és engedd, hogy Ő kinyilatkoztassa számodra Istent.

Bízz benne, hogy azt fogod meglátni, amire szükséged van ahhoz, hogy mélyebben megismerd, megszeresd és szolgáld Istent és a körülötted lévő embereket. 

Közösségben, különféle módokon

A lelkigyakorlaton többféleképpen is részt vehetsz.  

1. Egyéni út
Talán elég számodra a tudat, hogy többen imádkozunk együtt, és a többiek imájával megerősítve vághatsz neki ennek a nagyböjti útnak, és nem szeretnél csoportos alkalmakon részt venni. Iratkozz fel a lentebb található űrlapon, s így a nagyböjti időben minden nap az e-mail fiókodba érkeznek meg a napi elmélkedésekhez szükséges anyagok.

2. Közösségi út
Ha van kedved egy imádkozó közösséghez kapcsolódni, és tapasztalatodat másokkal is megosztani, akkor csatlakozhatsz egy online csoporthoz (az általunk szervezett csoportokba február 15-ig lehet jelentkezni). A csoportok hetente egyszer találkoznak a virtuális térben (Zoomon), szerdán, pénteken vagy szombaton este, mintegy két óra időtartamban. 

Ezért a részvételhez az ingyenesen letölthető Zoom nevű program használata, ismerete szükséges. Ha kevésbé ismered ezt a programot, küldünk egy rövid ismertetőt.  A részvételhez szükséged van még kamerával és mikrofonnal rendelkező számítógépre, okostelefonra vagy tabletre. 

Az alkalom első felében rövid bemutatkozás, bejelentkezés után közösen imádkozunk. Ez vezetett ima lesz, a fent említett egyik imamód alkalmazásával. Utána 3-5 fős kiscsoportokban lesz lehetőség az imatapasztalatok megosztására, majd az alkalmat egy rövid visszatekintéssel közösen zárjuk le. A csoportok kilenc alkalommal találkoznak, Hamvazószerdától (február 17.) a Húsvét utáni Fényeshétig (április 18.), 18:30-tól 20:30-ig.  A Nagyhéten minden csoport szerdán találkozik! 

A tervezett időpontok a következők:

Szerdai csoport Pénteki csoport Szombati csoport
1. február 17. február 19. február 20.
2.  február 24. február 26. február 27.
3. március 3. március 5. március 6.
4. március 10. március 12. március 13.
5. március 17. március 19. március 20.
6. március 24. március 26. március 27.
Nagyhét március 31. március 31. március 31.
8. április 7. április 9. április 10.
9.  Közös záróalkalom: április 17. szombat, 18:30-20:30

3. Baráti körrel megélt út
Ha nem tudsz ezekhez a csoportokhoz csatlakozni, az is lehetséges, hogy plébániádon, baráti körödben Te szervezel kiscsoportot, ahol megosztjátok egymással az imában átélt tapasztalatokat. 

Gyakorlati tudnivalók

A Közösségi útra történő jelentkezés február 15-én lezárult, amennyiben közösségben szeretnéd mégis megosztani a lelkigyakorlat élményét, javasoljuk, hogy válaszd a Baráti körrel megélt utat.

Amennyiben az Egyéni utat választod – és csak a napi elmélkedéseket szeretnéd automatikusan e-mailben megkapni -, akkor töltsd ki az alábbi űrlapot.

Titulus:
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

A különféle imamódokról szóló leírásunkat ITT olvashatod.

A lelkigyakorlat napi elmélkedéseit oldalunkon is olvashatod.

Adományozás

A lelkigyakorlaton való részvétel ingyenes, azonban annak érdekében, hogy a jövőben is hasonló tartalmakkal készülhessünk nektek, adományt az alábbi számlaszámon köszönettel fogadunk.

Kedvezményezett neve: Manréza – Ignáci Lelkiségi Központ
Számlaszám: 10700024-69451571-51300009 (CIB Bank)
Kedvezményezett címe: 2099 Pilisszentkereszt-Dobogókő, Téry Ödön u. 6.

Gyümölcsöző nagyböjti utat és húsvéti készületet kívánunk!
Lukács János SJ és a Manréza Lelkigyakorlatos Ház munkatársai
Frissítve: 2021. február 18.