Online nagyböjti lelkigyakorlat

Grafika: Ignasi Flores

Loyolai Szent Ignác megtérésének jubileumán – Online nagyböjti lelkigyakorlat

Nagyböjtben ismét hív a jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk minden nap személyesen és mégis együtt. A személyes imádságot a napi elmélkedések bibliai igéi, képei és zenéi segítik. A lelkigyakorlat közösségben is végezhető. Erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.

Ebben az évben, amikor Iñigo de Loyola – a későbbi Loyolai Szent Ignác – megtérésének 500. évfordulóját ünnepeljük, az ő életének epizódjait is nyomon követhetjük. Hogyan vált a könnyelmű lovagi, fejedelmi udvari életet élő Iñigo a Lelkigyakorlatok szerzőjévé, pappá és a jezsuita rend alapítójává? Hogyan vezette őt Isten nagy vágyain, a valósággal való találkozásain és megpróbáltatásain keresztül? Hogyan tanulta meg Isten akaratát megkülönböztetni jámbor szokásoktól és saját – mégoly szent – elképzeléseitől? És inspirálhat bennünket is arra, hogy bátran engedjük át életünk vezetését Istennek?

Használati útmutatóCsatlakozz egy csoporthoz!Támogatás

Hogyan épül fel a lelkigyakorlat?

Hamvazószerdától Nagyszerdáig minden nap bemutatunk egy-egy epizódot Loyolai Ignác életéből. Megmutatjuk, miként munkálkodott rajta Isten, hogy hiú udvaroncból/lovagból egyszerű életet élő emberré változtassa, aki a szegényekért és a társadalom kivetettjeiért dolgozott. A napi bibliai idézet valamiképp tükrözni fogja az Ignác életéből vett aznapi történetet.

Különböző stílusú festmények és fényképek nyújtanak napról napra új elmélkednivalót. A képek mellett főként vallási témájú zenét fogunk használni. Remélhetőleg többségében tetszeni fog, és elősegíti az imádságodat. A nap témájához kapcsolódik majd, és egy YouTube-link segítségével érheted el.

Nagyböjt minden napján meghívunk, hogy a szentírási részt és Ignác életének történetét kapcsold össze saját életeddel. Isten ma és hozzád is szól, ahogyan a régi korok embereihez is beszélt. 

Egyénileg vagy közösségben, különféle módokon

Első lépésként iratkozz fel a „Napi levelekre”, s így a nagyböjti időben minden nap az e-mail fiókodba érkeznek meg a napi elmélkedéshez szükséges anyagok.

Titulus:
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Honnan kapcsolódik be a lelkigyakorlatba?:
Hol hallott a lelkigyakorlatról?: Manréza hírlevélben kaptam meg
jezsuita.hu-n olvastam
Jezsuiták barátai Facebook bejegyzésben
Egyéb
Szeretne-e adományával hozzájárulni a lelkigyakorlat költségeihez?:

Leveleinket a e-mail címről küldjük. Előfordulhat, hogy a levél a spam mappába érkezik, kérjük ellenőrizd és jelöld biztonságos e-mail címnek. Az első lelkigyakorlatos anyag március 2-án érkezik.

A NAPI ELMÉLKEDÉSEK ITT ELÉRHETŐEK

A lelkigyakorlaton többféleképpen is részt vehetsz: egyénileg, a Manréza által vezetett véletlenszerű kiscsoportokban, a Manréza által szervezett, moderátorok segítségével vezetett állandó kiscsoportokban, vagy általad szervezett kiscsoportban.

Egyéni út

Talán elég számodra a tudat, hogy többen imádkozunk együtt, és a többiek imájával megerősítve vághatsz neki ennek a nagyböjti útnak, és nem szeretnél csoportos alkalmakon részt venni. Így, ha feliratkoztál a napi levelekre, nincs más teendőd. Március 2-án érkezik az első levél, addig ismerkedj a köszöntő üzenetben küldött tartalmakkal!

Közösségi út – A Manréza által szervezett csoportokba február 27-ig lehet jelentkezni

Ha van kedved egy imádkozó közösséghez kapcsolódni, és tapasztalatodat másokkal is megosztani, akkor csatlakozhatsz egy online csoporthoz. A csoportok hetente egyszer találkoznak a virtuális térben, Zoom-on keresztül: kedden, szerdán vagy pénteken esténként 19:00-tól 21:00-ig. Az alkalom első felében rövid bemutatkozás, bejelentkezés után közösen imádkozunk. Utána véletlenszerűen beosztott, 4-6 fős kiscsoportokban lesz lehetőség az imatapasztalatok megosztására, majd az alkalmat egy rövid visszatekintéssel közösen zárjuk le. 

A csoportok a Hamvazószerdát követően indulnak, és összejöveteleik a Húsvét utáni Fényeshétig tartanak. A tervezett időpontok a következők:

Keddi csoport Szerdai csoport Pénteki csoport
március 2. március 4.
1. március 8. március 9. március 11.
2. március 15. március 16. március 18.
3. március 22. március 23. március 25.
4. március 29. március 30. április 1.
5. április 5. április 6. április 8.
6. április 12. április 13. április 13.

HÚSVÉT

7. április 19. április 20. április 22.

A Manréza által szervezett csoportokba lezárult a jelentkezés.

Moderátorok által vezetett kiscsoportok

Idén szeretnénk megszólítani közösségünkből azokat, akik már rendelkeznek lelkigyakorlatos és kiscsoport vezetői tapasztalattal, és szívesen vállalják, hogy hetente egy általuk megjelölt időpontban véletlenszerűen beosztott, de végig együtt maradó 6-8 fős csoportot vezetnének. A kiscsoport-vezetés iránt érdeklődőknek március 1-jén 19:00-20:00 között moderátorképző online alkalmat szervezünk. Szeretnénk minél több állandó kiscsoportot szervezni, így bátorítunk mindenkit a csoportvezetésre. Természetesen várjuk az érdeklődők jelentkezését is, akik nyitottak arra, hogy új emberekkel járják végig a lelkigyakorlatos utat. 

A moderátorok által vezetett csoportokba lezárult a jelentkezés.

Baráti körrel megélt út

Ha nem tudsz ezekhez a csoportokhoz csatlakozni, az is lehetséges, hogy plébániádon, baráti körödben Te szervezel kiscsoportot, ahol megosztjátok egymással az imában átélt tapasztalatokat. Amennyiben szeretnél gyakorlati segítséget kapni a kiscsoport-vezetéshez, várunk Téged is március 1-jén 19:00-20:00 között a moderátorképző online alkalmunkon. Kérünk, részvételi szándékodat jelezd a e-mail címen.

Támogatás

A lelkigyakorlaton való részvétel ingyenes, de hogy a jövőben is hasonló tartalmakkal készülhessünk, minden pénzadományt  köszönettel fogadunk az alábbi számlaszámon.

Kedvezményezett neve: JTMR Manréza 
Számlaszám: 10702019-19014056-55500005 (CIB Bank)
Kedvezményezett címe: 2099 Pilisszentkereszt-Dobogókő, Téry Ödön u. 6.

Munkánkat segítheted azzal is, ha május 20-ig  rendelkezel személyi jövedelemadód egy százalékáról a Jézus Társasága Alapítvány javára (Adószám: 18064333-2-42)!

Gyümölcsöző nagyböjti utat és húsvéti készületet kívánunk!
Lukács János SJ és a Manréza Lelkigyakorlatos Ház munkatársai

a JTMR hatályos adatkezelési és adatvédelmi szabályzata

Frissítve: 2022. március 03.