Online nagyböjti lelkigyakorlat 2023 (Imamódok)

Kedves Lelkigyakorlatozónk!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a Manréza Lelkigyakorlatos Ház Online Nagyböjti Lelkigyakorlatára. A Hamvazószerda előtti vasárnaptól Húsvétvasárnapig – február 19. és április 9. között – tartó online lelkigyakorlat alapja a személyes ima, az elmélkedések a napi szentmise valamely szentírási szövegét veszik alapul.

Ezzel egy időben érkezik e-mailben a hajnali órákban a napi személyes imához és elmélkedéshez szükséges  segítség. A lelkigyakorlat minden napján fogsz kapni képet, elmélkedést, szentírási részt, zenét, valamint egy gyakorlatot.

A küldött anyagot az egyszerűség jellemzi. Arra hívunk, hogy hallgasd meg a zenét vagy nézd meg a képet, és tűnődj el rajta. Ha csak annyit teszel, hogy a lelkigyakorlat minden napján lassan elolvasod a szöveget, és eltűnődsz a képen, már az is segítségedre lesz Jézus Krisztus jobb megértésében. De sokkal nagyobb hasznodra lesz a lelkigyakorlat, ha szánsz arra időt, hogy imádkozz akár a képpel, akár a Szentírással. Ha tudsz naponta 15-60 percet szánni arra, hogy tényleg megengedd Istennek, hogy szóljon hozzád, akkor ez a lelkigyakorlat sokkal gazdagabb tapasztalat lesz számodra.

Alább olvashatsz a különböző imamódokról. Ha járatos vagy a Szentírással való imádságban, akkor talán a megszokott módon fogsz imádkozni nagyböjt napjaiban. Szívesen ajánlunk figyelmedbe néhány imamódot, amelyekkel lehet, hogy még nem találkoztál. Bátran kipróbálhatod ezeket is. 

Jó, hogy ha minden imaidőt elcsendesedéssel, valamilyen tudatosítási gyakorlattal kezdesz. Azután fontolgasd vagy a képet vagy a szentírási részt. Ha a Szentírással imádkozol, akkor a történetekhez nagyszerű imamód a képzeleti szemlélődés, a páli levelekhez, a zsoltárokhoz és a bölcsességi irodalomhoz talán megfelelőbb a Lectio Divina.


Elcsendesedés

Az imaidő elején az elcsendesedés elősegítésére használhatod a következő tudatosítási gyakorlatokat. Általában hasznos, ha az elcsendesedésnek alkalmanként csak egyetlen módját használjuk.

Testtartás

Az imádsághoz fontos dolog a testtartás. Ajánlatos olyan testtartást felvenni, ami kényelmes, ugyanakkor összeszedett figyelmet biztosít – egyenes hát, mindkét láb a talajon.

A hangok tudatosítása

Figyelj oda a hangokra, melyek körülvesznek! Ha zárt térben imádkozol, vedd észre a benti és a kinti hangokat is! Azonosíts annyi hangot, amennyit csak tudsz! Ne maradj meg egyetlen hangnál!

Finoman, lassan, anélkül, hogy megítélnéd, hogy a hang jó-e vagy rossz, a figyelmeddel haladj végig mindegyiken!

Ha egy váratlan hangot hallasz vagy valami eltereli a figyelmedet, tudatosítsd és nevezd meg! Ne próbáld figyelmen kívül hagyni!

Végül tudatosítsd a saját légzésed hangját!

A hangok által válj figyelmessé Isten meghívására, aki ott lakozik a teremtett világban…

Testérzékelés

Figyelmeddel haladj végig minden testrészeden – a fejed tetejétől indulva az egész testeden át a lábadig! Finoman összpontosítsd figyelmedet az egyes részekre – a fejedre… arcodra… szemedre… nyakadra… válladra… stb.

Szánj minden testrészedre néhány pillanatot, tudatosítsd, mit érzel – anélkül, hogy ítélkeznél.

Érezd a hőmérsékletet, a ruhád érintését, a levegő mozgását, a feszültséget, a fájdalmat, a bizsergést, stb…

Menj végig, szánj figyelmet az egész testedre!

Azután észleld teljes önmagad… önmagad, aki Isten hasonlatosságára teremtett személy vagy… önmagad, akiben Isten lakóhelyet vett…

Sétálás

Sétálj lassan, tudatosítsd mindazt, ami eszedbe jut: a környezetet, a gondolatokat, az érzéseket, a testi érzeteket! Általában segít, ha a szokásosnál lassabban sétálsz, és odafigyelsz arra, ami körülvesz.

Egyetlen szó vagy egy rövid mondat ismételgetése

Egy újra és újra elismételt szó vagy rövid mondat segíthet elcsendesedni.

Néha gondolkodunk a szavak értelmén, de többségében elengedjük a gondolkodást, és bízunk abban, hogy a szavak ismétlése elegendő.

Ismételhetjük a szavakat a lépteink, a légzésünk vagy egy zene ritmusára. Sokféle mondat alkalmas lehet erre, pl.:

„Jöjj, Uram, Jézus!”

„Az Úr irgalom és szeretet.”

Az egyik leghíresebb mantra a Jézus-ima:

„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!”


Examen

Ez az imádság annak mélyebb tudatosítására szolgál, hogy Isten miként munkálkodik az életedben. Előhív negatív tapasztalatokat is, amelyeket a jövőben talán elkerülhetsz. Azt javasoljuk, hogy a nap végén imádkozd, de vannak, akik hasznosabbnak találják, ha ezzel kezdik a napjukat.

Csendesedj el!

Csendesedj el, és tudatosítsd, hogy Isten, aki szeret téged, jelen van, itt van most veled.

Tekints vissza a napodra!

Kérd Istent, hogy világosítsa meg a szívedet, hogy visszatekintve megláthasd Isten működését az életedben!

Figyelj oda az érzelmeidre!

Mi okozott örömet?

Van valami, ami elszomorít?

Beszélgess Istennel a napodról!

Miért vagy a leghálásabb? Adj érte hálát!

Miért vagy kevésbé hálás? Add át Istennek!

Mit tanultál a mai napon? Hogyan növekedtél?

Tekints előre holnapra!

Hogyan tudod a lehető legjobban megélni?


Imádság képpel

Csendesedj el egy kényelmes, de figyelmes testtartásban! Tudatosítsd, hogy akárhol is vagy, Isten jelenlétében vagy. Ajánld fel önmagadat, az idődet és a képzeletedet Istennek!

Kérd Istentől, amire ma szükséged van, amire vágysz! Kérheted azt, hogy jobban szeresd Jézust. Mondhatod pl. ezeket a szavakat: Jézus, hadd ismerjelek meg világosabban, hadd szeresselek bensőségesebben és hadd kövesselek közelebbről. Kérd Istent, hogy ő legyen az inspirálód, és engedd, hogy a kép feltárja, amit Isten akar megmutatni neked.

Milyen érzéseket kelt benned a kép?

  • Tetszik vagy nem tetszik?
  • Észlelheted a színeket, a hangulatot, az elrendezést, stb.
  • Gondosan figyeld meg a képet.
  • Vannak fontos jelek vagy jelképek a képen?
  • Tölts egy kis időt a kép egyszerű szemlélésével!
  • Mit mond neked ez a kép?
  • Jelent-e kihívást bármilyen módon?
  • Megismertet-e egy új látásmóddal?
  • Talán nem tetszik neked, ahogyan a fényképész látja a dolgokat; te nagyon máshogyan képzeled el a dolgokat.

Beszélgethetsz Istennel a képről, vagy valami olyan dologról az életedben, ami ennek a képnek a kapcsán merült fel benned.

Fejezd be egy kötött imával, pl. az Úr imájával, a Miatyánkkal.


Lectio Divina – Imádságos megfontolás

Ez az imamód különösen akkor alkalmas, amikor a szentírási rész nem egy történet, hanem pl. zsoltár, egy részlet valamelyik próféta könyvéből vagy Pál leveleiből.

Olvasd el a szentírási részt – lassan, megállva minden szónál vagy mondatnál, ami megérint. Engedd, hogy a szavak megszólítsanak! Engedd, hogy a szakasz megérintse az életedet, az emlékeidet! Nincsen egyetlen helyes jelentés; ugyanaz a rész nagyon különböző dolgokat mond a különböző embereknek. Elmélkedj a szavakon! Gyakran az is segít, ha a szavakat vagy mondatokat – ideális esetben hangosan – többször kimondod.

Fontolgasd, ízlelgesd!

Beszélj Istennel a saját szavaiddal! Képzeld el, hogy Isten válaszol! Fejezd ki legmélyebb vágyaidat!


Szemlélődés egy szentírási történettel

Szent Ignác a lelkigyakorlatos könyvében ezt az imamódot alkalmazza a leggyakrabban, amikor elképzeljük magunkat egy evangéliumi jelenetben. Szereplői leszünk egy szentírási történetnek, részt veszünk benne, látjuk Jézust és az összes többi jelenlévő embert, tudatában vagyunk, mi történik és hogy közben mit érzünk.

A képzelettel történő imádság célja az, hogy lehetővé tegyünk a Szentírás Krisztusának, hogy szóljon hozzánk, és hogy elevenné tegye számunkra az evangéliumi történeteket. Nem arról van szó, hogy megpróbálunk visszamenni a történelemben. Nem probléma, ha képzeletünkben a történet a szentírásétól eltérő irányt vesz; nem számít, hogy az 1. századi Palesztinában zajlik, vagy ott, ahol mi élünk a 21. században. A fontos dolog az, amit Isten akar mondani nekünk e szentírási részen keresztül.

A módszer:

Válassz egy szentírási részt, olvasd el, ismerkedj a történettel!

Tudatosítsd, hogy Isten jelenlétében vagy! Ajánld fel önmagad, az idődet és a képzeletedet Istennek, hogy Ő inspirálja mindazt, amit elképzelsz!

Kérd Istentől azt az ajándékot vagy kegyelmet, amire szükséged van, amire a legmélyebben vágysz. Ez lehet a Jézus iránti szeretet, és kérheted például ezekkel a szavakkal: Jézus, add, hogy jobban megismerjelek, mélyebben szeresselek és közelebbről kövesselek!

Alakítsd ki képzeletedben a szentírási rész színhelyét!

Ne siess; lásd, halld, érezd, ízleld és szagold mindazt, ami körülvesz!

Hogy néz ki a színhely a képzeletedben?

Elképzelheted a történetet a mai korban vagy 2000 évvel ezelőtt is.

Kapcsolatba kerülhetsz ismerősökkel, bevonódhatsz az ügyeikbe.

Válj szereplővé… Ki vagy te a történetben?

Lehetsz az egyik főszereplő vagy követheted távolabbról is az eseményeket.

Engedd, hogy a jelenet természetesen bontakozzon ki.

Lehet, hogy a történet eltér az evangéliumi jelenettől és önálló életre kel; ez teljesen rendben van, bízz Istenben; bármi, ami emberi, megfelelő imaanyag lehet.

Imabeszélgetés („kollokvium”): Amikor a történet véget ér, fordulj saját szavaiddal Jézushoz, az Atyaistenhez, Máriához vagy a szemlélt történet egy másik szereplőjéhez, és képzeld el, hogyan válaszolnak.

Végül: fejezd be az imádságot egy kötött imával, pl. az Úr imájával, a Miatyánkkal.

Visszatekintés az imádságra

Jó, ha az ima után, a visszatekintés előtt helyet változtatok – például átülök az asztalhoz –, de az is elég, ha a testtartásomat változtatom.)

Az imaidő végén egyszerűen csak felidézhetem, milyen kegyelmeket kaptam, milyen érzések jelentek meg bennem az imában.

Lelkesedés, vágyakozás, béke, öröm… Vagy talán harag, fájdalom, magány, üresség…

Segíthet, ha ezeket a tapasztalatokat röviden feljegyzem. Így könnyebben vissza tudok tekinteni az imaidőkre, láthatom, Isten milyen úton vezet, mit mond és mire hív benső megmozdulásaim által.

A feljegyzések akkor is segíthetnek, amikor megosztom tapasztalataimat másokkal.

Frissítve: 2023. február 14.