A jezsuiták online nagyböjti lelkigyakorlata – 2023

„Életünk zarándokútján”

Fotó: Pásztor Péter

Az idei nagyböjtben ismét hív a magyar jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk minden nap személyesen és mégis együtt. A személyes imát a napi elmélkedések, szentírási igék, képek és zenék segítik. A lelkigyakorlat közösségben is végezhető. Erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.

A Hamvazószerda előtti vasárnaptól Húsvétvasárnapig – február 19. és április 9. között – tartó online lelkigyakorlat alapja a személyes ima, az elmélkedések a napi szentmise valamely szentírási szövegét veszik alapul. Idei nagyböjti online lelkigyakorlatunk mottója: „Életünk zarándokútján”.

Mit jelent a lelkigyakorlat mottója?

A zarándoklat szó hallatán elsőre talán a népszerű kegyhelyek jutnak eszünkbe, amelyeket emberek százezrei keresnek fel évente, mint Lourdes vagy Fatima, esetleg a híres zarándokútvonalak, mint a Via Francigena vagy a Camino de Santiago. Rendalapítónk, Loyolai Szent Ignác visszaemlékezéseiben saját magát rendre zarándoknak nevezi. Tudatában volt annak, hogy a külső útnak mindig van egy belső megfelelője, a zarándok ugyanis a sok-sok kilométer mellett egy belső, lelki utat is megtesz. Sőt, az egész emberi élet zarándokút. Életünk folyamán úton vagyunk, aminek nemcsak a hosszát, de sokszor még a következő állomását sem ismerjük. Valahol belül mindegyikünk az élet teljességére szeretne eljutni, függetlenül attól, hogy ezt pontosan minek nevezi.

Keresztényként hiszünk abban, hogy az életünk, az, hogy itt és most élünk, nem véletlenszerű. Hiszünk abban, hogy az emberszerető Isten, aki az egész világmindenséget létrehozta és fenntartja, akarta és akarja a mi személyes létünket, és Ő is vágyik arra, hogy teljes életet éljünk. És bár nem tudjuk, hogy életünk zarándokútján milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell szembesülnünk, erre a hitre igenis építhetjük az életünket. Ő mindig ott van velünk ezen az úton. Ezt talán nem mindig érezzük, de Ő hűségesen velünk van. Higgyünk Jézus szavaiban:

„Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen”

(Jn 10,10)

Az idei nagyböjti online lelkigyakorlat segítség szeretne lenni ezen az úton, napról napra útjelzőket ajánlva a Szentírás szavain és a hozzájuk kötődő anyagokon keresztül, a Hamvazószerda előtti vasárnaptól Húsvétvasárnapig, hogy az emmauszi tanítványokhoz hasonlóan mi is megélhessük, maga a feltámadt Jézus csatlakozott hozzánk ezen az úton, és az ő jelenléte lángra lobbantotta szívünket.

 

A napi elmélkedések

Ha a lelkigyakorlat anyagát szeretnéd minden nap a postaládádba kapni, kérünk, iratkozz fel az űrlapon.

Leveleinket a e-mail címről küldjük. Előfordulhat, hogy a levél a spam mappába érkezik, ezért kérjük, ellenőrizd és jelöld biztonságos e-mail címnek.

Titulus:
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Melyik városból kapcsolódsz be a lelkigyakorlatba?:
Hol hallottál a lelkigyakorlatról?: Manréza hírlevélben kaptam meg
jezsuita.hu-n olvastam
Jezsuiták Facebook bejegyzésben
Egyéb
Szeretnél adományoddal hozzájárulni a lelkigyakorlat költségeihez?:
Hozzájárulsz, hogy a jezsuiták az adatkezelési tájékoztatóban leírtaknak megfelelően kezeljék adataidat?:
A korábbi napok anyagai itt elérhetőek
Támogatás

A lelkigyakorlaton való részvétel ingyenes, de hogy a jövőben is készülhessünk hasonló tartalmakkal, minden pénzadományt köszönettel fogadunk az alábbi számlaszámon.

    • Kedvezményezett neve: JTMR Manréza
    • Számlaszám: 10702019-19014056-55500005 (CIB Bank)
    • Megjegyzés: Nagyböjt + az e-mail címed, mellyel feliratkoztál a lelkigyakorlata
    • Kedvezményezett címe: 2099 Pilisszentkereszt-Dobogókő, Téry Ödön u. 6.

Munkánkat segítheted azzal is, ha május 22-ig rendelkezel személyi jövedelemadód egy százalékáról a Jézus Társasága Alapítvány javára (adószám: 18064333-2-42)!

 

Gyümölcsöző nagyböjti utat és húsvéti készületet kívánunk!

Tóth Árpád SJ és a Manréza Ignáci Lelkiségi Központ munkatársai

Frissítve: 2023. február 27.