Online nagyböjti lelkigyakorlat (29.nap)

A mai kép: Jézus két tanítvánnyal (René de los Reyes)

 

Jézus érzelmei – öröm

Egy bizonyos keresztény felfogás szerint „Jézus Isten, Isten sosem változik, tehát Jézus nem élhette át az emberi érzelmek hullámzását”.

Ez az elképzelés azonban nem illik az evangéliumok Jézusára.

Ezen a héten azokra a különböző érzelmekre fogunk rátekinteni, amelyeket Jézus a szolgálata során kifejez.

Az Újszövetségben sok szó esik az örömről, de néha az evangéliumról való gondolkodásunk mintha teljesen meg lenne fosztva tőle. Esetleg valami mély, halovány örömöt tudunk elképzelni.

Pedig könnyen elképzelhetjük, hogy a tanítványok este a tűz körül nevettek, tréfálkoztak és történeteket meséltek, vagy tele voltak áradó jókedvvel, miután váratlanul enni adtak ötezer embernek, vagy izgatottak lettek, amikor egy eredménytelen éjszakai halászat után rengeteg halat fogtak.

A mai történetben a tanítványok kitörő örömmel és lelkesedéssel térnek vissza Jézushoz, miután önállóan hirdették Isten országának üzenetét. 

Jézus maga is örül – valódi emberi örömmel.

Ma Szent Patrik ünnepe van, bizonyára sokakat tölt el öröm Írországban és azon kívül is.

 

A mai imádság 

Előkészület: Először csendesedj el, majd ajánld fel imaidődet Istennek, és kérd, hogy mindaz, amit gondolsz, érzel és elképzelsz, Isten dicsőségére legyen. 

Ajándék: Kérd, amire vágysz! Javaslat: Kérd, hogy érezhesd az evangélium örömét!

Belehelyezkedés: Ebben a történetben elképzelheted magad a tanítványok egyikeként.

 

Napi szentírási idézet (Lk 10,20-23)

De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, hanem inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben!

Abban az órában Szentlélekkel telve így ujjongott: „Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és kiműveltek elől, és kinyilatkoztattad az együgyűeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent nekem adott, és senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya, és hogy ki az Atya, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.” Aztán tanítványaihoz fordult, és félrevonva őket ezt mondta:

– Boldog az a szem, amelyik látja, amit ti láttok.

 

Imabeszélgetés: Beszélhetsz Jézussal az örömről; kérheted, hogy legyen több öröm az életedben.

Záróima: Fejezd be egy kötött imával, például a Miatyánkkal.

A mai zene: Exultate Deo

Frissítve: 2021. március 16.