Online nagyböjti lelkigyakorlat (41.nap)

A mai kép: A templom megtisztítása (Rembrandt)

 

Jézust támadják – mert hatalmat tulajdonít magának

Itt tényleges okuk van a Templom elöljáróinak, hogy megpróbálják Jézust eltávolítani a színről.

Nem csak a zsebükbe nyúl azáltal, hogy megszünteti a templomi piacot, hanem megzavarja a Templom mindennapi életét, és burkoltan kritizálja őket amiatt, hogy megengedik az adás-vevést a templomon belül.

Ha megkérdőjelezed a hatalmasokat, hamarosan a „törvény és rend” őreinek célpontjába kerülsz.

 

A mai imádság 

Előkészület: Először csendesedj el, majd ajánld fel az imaidődet Istennek, és kérd, hogy mindaz, amit gondolsz, érzel és elképzelsz, Isten dicsőségére legyen. 

Ajándék: Kérd, amire vágysz! Javaslat: Kérd, hogy legyen bátorságod megkérdőjelezni dolgokat, amikor erre van szükség!

Belehelyezkedés a jelenetbe: Képzeld el ezt az élénk jelenetet a jeruzsálemi Templomban! Ki vagy te? Egy tanítvány, egy árus, valaki Jézus közelében, egy farizeus? Engedd, hogy a történet természetesen kibontakozzék, és figyeld meg, mi történik, és milyen érzéseid vannak!

 

Napi szentírási idézet (Mk 11,15-18)

Jeruzsálembe értek. Bement a Templomba, és hozzálátott, hogy kiűzze azokat, akik a Templomban árusítottak és vásároltak. Felborította a pénzváltók asztalait, a galambárusok székeit, és nem engedte, hogy valaki edényt vigyen át a Templomon. Azután tanította őket, és ezt mondta: „Nincs megírva: Az én házamat úgy hívják majd: az imádság háza minden nép számára? Ti pedig rablók barlangjává tettétek.”

Meghallották ezt a főpapok és az írástudók, és keresték a módját, hogyan pusztítsák el. Féltek ugyanis tőle, mert tanítása magával ragadta az egész sokaságot.

 

Imabeszélgetés: Beszélgess Jézussal! Hogyan képzeled, mit válaszol neked?

Záróima: Fejezd be egy kötött imával, például az Úr imájával, a Miatyánkkal.

A mai zene: Könyörülj rajtam, Istenem (Bach, Máté passió – Tim Mead)

Frissítve: 2021. március 22.