Osgyáni Gábor: Be nem gyógyult sebek / DOKU filmklub

A néző bepillantást kap a több mint két emberöltő távolságában történt események feldolgozását, megértését segítő emlékezetkultúrába. Miért fontos a kegyelet-teljes emlékápolás? A társadalom elemi érdeke, hogy ennyi év eltelte után lehetőség nyíljon a traumák okozta mély sebek begyógyítására.

OSGYÁNI GÁBOR: BE NEM GYÓGYULT SEBEK (2017) 52’

A dokumentumfilm az 1944 őszétől kezdődő, a Kárpát-medence polgári lakosságát érintő „malenkij robotra” történő elhurcolások történetét dolgozza fel. A korabeli Magyarország területéről, a szovjet fegyveres erők tömegesen gyűjtötték össze a civil lakosságot, kit hadifogolylétszám-kiegészítéseként, kit magyar, kit német származása miatt. A Szovjetunió területén kialakított kényszermunkatáborokba kerültek, hogy munkaerejüket háborús jóvátétel ürügyén felhasználják a lerombolt ország újjáépítésében. A film szakértők és túlélők megszólaltatásával mutatja be az ártatlan emberek tömegét érintő elhurcolás folyamatát, és próbál választ adni, mi állt a szörnyű eseménynek a hátterében. A megszólaltatott túlélők beszélnek megpróbáltatásaikról, a kiszolgáltatottságról, a táborélet viszontagságairól, amelyeket éveken keresztül, ártatlanul kellett elszenvedniük.

• Május 29. 18.45
• Premier Kultcafé

 

Vetítés utáni beszélgetés vendége: Osgyáni Gábor.

Jegyek és bérletek kaphatóak a Premeier Kultcaféban.

  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU Faludi Filmklub bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU Faludi Filmklub bérlet: 2000 Ft

A Faludi Ferenc Akadémia heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2019 tavaszi félévének programja egyaránt válogat a magyar klasszikusok és nemzetközi kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A filmklubok alcíme a “látható és láthatatlan” jelzi, hogy a választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

Filmklubjainkat támogatja a Magyar Filmklub Szövetség, és az NKA.

Frissítve: 2019. május 16.